Bodea (CRE): Pandemia nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bodea (CRE): Pandemia nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla
Bodea (CRE): Pandemia nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla
Pandemia nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla, în condiţiile în care încă ne confruntăm cu problemele cauzate de schimbările climatice şi, mai ales în România, cu lipsa investiţiilor în producţia de energie, a declarat, marţi, Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem Invest, în cadrul conferinţei online FOREN 2020.

"Energia este al treilea sector cel mai lovit de pandemie. Consumul vedem că acum a început să-şi revină, dar predictibilitatea scade. Cred că avem nevoie de mai bine de un an, poate câţiva ani, pentru a ne recupera din această situaţie extrem de dificilă şi mă refer la toate celelalte sectoare energetice", a spus Bodea.

Salarii, evoluții. Domeniile cu cele mai mari creșteri

Potrivit acestuia, principalul obiectiv al sectorului este de "a ţine lumina aprinsă", iar în această perioadă sectorul energetic a acţionat corect şi nu au fost perturbări majore.

"Vom continua să ne concentrăm pentru a păstra funcţionarea sectorului. Însă nu trebuie să comitem greşeala de a considera că pandemia e cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla. Încă ne confruntăm cu schimbările climatice şi nu trebuie să ne pierdem concentrarea", a susţinut oficialul CRE.

În opinia sa, un lucru bun este faptul că UE a decis să valorifice Pactul Verde inclusiv ca instrument pentru depăşirea crizei generate de pandemie.

"În România, din păcate, situaţia de la noi nu este la fel de bună precum ar putea fi. Venim după ani buni de lipsă de investiţii, în special în domeniul electricităţii, ceea ce aduce cu sine mari riscuri. Rapoartele arată că România este expusă unui mare pericol de a nu putea susţine consumul", a subliniat el.

Preşedintele CRE a amintit că România a fost importator de energie în 2019 şi în 2020, dar nu din cauza capacităţii de a genera, ci din cauza centralelor învechite, care produc o energie mai scumpă decât cea din regiune.

"Acest lucru a generat şi alte provocări şi a făcut ca multe societăţi să se confrunte cu lipsa de proiecte, de activitate, ceea ce este o mare problemă pe care trebuie să o gestionăm în anii următori", a completat Bodea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Freepik.com
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni

pixel