Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
”Din păcate, listarea Hidroelectrica nu este privită și înțeleasă pe deplin. Primim întrebări de tipul: veți fi vânduți, vom rămâne fără Hidroelectrica? Răspunsul este nu, nu se vinde și nu vom rămâne fără Hidroelectrica. Listarea va permite, practic, accesul tuturor românilor la Hidroelectrica. Este o companie care a crescut foarte mult în ultimii ani. Am încercat să ne focusăm pe ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei, pe creșterea ei, atât din punctul de vedere al lichidităților, cât și al performanțelor financiare, dar și din punct de vedere al planului investițional. Sigur că, după ieșirea din insolvență, a început o etapă de reconstrucție, care și-a arătat roadele în ultimii ani: practic, valoarea companiei, conform evaluărilor făcute de Fondul Proprietatea, a crescut de la an la an. Și credem că este un moment în care Hidroelectrica se poate, în sfârșit, lista”, a declarat Bogdan Badea.
Un proces pus pe ”hold”
El a amintit că, după ce întreg procesul a fost pus pe ”hold” din cauza pandemiei, anul acesta acționarul minoritar, Fondul Proprietatea, ce deține o participație de aproximativ 20% în Hidroelectrica, a decis să demareze procesul de listare printr-o ofertă publică primară secundară - prin vânzarea de acțiuni, prin majorarea de capital, așa cum era inițial programată listarea Hidroelectrica. Acționarii au demarat imediat acest proces pe Bursa de Valori de la București și, din această perspectivă au început pregătirile de listare și suntem în plin proces de listare. Din păcate, în această fază în care ne aflăm, nu vă pot da prea multe informații. Ceea ce vă pot spune este că foarte curând vom anunța consorțiul de bănci care se va ocupa de listare”, a precizat directorul Hidroelectrica.
Ce este energia?
”Trăim niște vremuri foarte agitate”, a continuat vorbitorul. ”Ceea ce se întâmplă în piața de energie în ultima perioadă este ceva fără precedent. Prețurile la energie, dacă le privim din perspectiva unei companii producătoare, ne ajută, dar în realitate această creștere explozivă vine, de regulă, la pachet și cu măsuri pentru atenuarea acestui impact, pentru că, dacă vorbim de energie, nu este doar o marfă, este un bun de utilitate publică și ceea ce se întâmplă acum cu sectorul energetic afectează toate celelalte sectoare, într-un fel sau altul. De aceea este foarte important ca, în această perioadă, inclusiv din perspectiva listării, să avem o anumită predictibilitate legislativă care să ne permită să definim modelul de business, să nu creăm incertitudini în special pe zona investitorilor”, a explicat oficialul.
Urmărește dezbaterea aici:
Cum poate deveni Bursa de Valori București un motor al economiei românești. ”Piața de capital se află pe un drum bun”, a asigurat Adrian Tănase în răspunsul său la întrebarea lansată de moderatorul dezbaterii, analistul DCBusiness, Elena Cristian. ”Suntem o piață mică față de piețele dezvoltate. Valoarea companiilor listate la Bursa din București reprezintă 15% din GDP-ul României. Comparat cu Polonia, unde valoarea companiilor listate din acea țară reprezintă 30 și ceva la sută din piața din Polonia”, a continuat vorbitorul.
Deci, a explicat mai departe directoru general al BVB, ”avem puține companii. Avem și puțini investitori. În prezent avem 100.000 de investitori direcți pe piața de capital. În Polonia sunt 500.000 de investitori individuali pe piața de capital. Se poate spune că suntem încă jos cu dezvoltarea. Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani ani este că avem o evoluție pozitivă. Eram chiar mai jos acum doi-trei ani. Și vă dau câteva dimensiuni. La nivelul anului 2019 aveam 60.000 de investitori individuali. Acum avem 117.000 de investitori individuali. Deci s-a dublat, oarecum, numărul acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...