Bogdan Chirițoiu: România are tendinţa de a gândi la extreme

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nu reușim să găsim un echlibru
Nu reușim să găsim un echlibru
Nu susţin ideea de a consolida monopolul unor oameni care nu par să-şi facă treaba şi eliminându-i pe unii care ar putea să facă mai mult pe reciclare, pentru că vedem în realitate că acest sistem nu merge atât de bine, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Consiliul se implică în foarte multe domenii, dar nu e agenţia care trebuie să conducă ceva anume. Unde putem noi să ajutăm şi, cel mai important, să nu încurcăm este pe partea sprijinirii mecanismelor de piaţă. Nu ne pricepem atât de bine ca alţii, dar avem acest avantaj că suntem mai puţin legaţi de sectoare anume. Noi suntem mai capabili să aplicăm reguli care nu sunt legate de anumite interese. Ne bazăm, însă, pe informaţii din partea sectorului. E bine să veniţi spre noi să ne daţi informaţii. Vorbim de mulţi ani în România de piaţa pe zona de deşeuri. Pe zona de deşeuri menajere sau legătura aceasta dintre deşeuri menajere şi reciclare este mai nou abordată. Avem foarte multe plângeri pe zona asta, iar decizia pe care am luat-o anul trecut este una solomonică. România are tendinţa de a gândi la extreme: ori mergem 100% într-o poziţie, ori zero. Nu reuşim să găsim un echilibru (..) Dacă am fi văzut că sistemul merge foarte bine şi că salubriştii îşi fac treaba pe colectare selectivă, am fi spus că avem un model care funcţionează şi de ce să-l schimbăm? Realitatea ne arată că nu merge atât de bine acest sistem. Eu nu susţin ideea de a consolida monopolul unor oameni care nu par să-şi facă treaba şi să-i elimin pe unii care ar putea să facă mai mult în reciclare", a afirmat Chiriţoiu.

Şeful autorităţii de concurenţă a susţinut, totodată, că, în cursul anului trecut, autorităţile locale au înaintat ideea ca salubriştii să se ocupe şi de colectarea deşeurilor menajere, pe lângă cele reciclabile.

Citește și Chirițoiu despre scumpirea măștilor medicale. Ce riscă cei care au urcat prețurile

"Avem varianta că vrem ca salubriştii să se ocupe şi de colectarea deşeurilor reciclabile, nu doar de deşeurile menajere. Noi am acceptat ideea că pe partea de colectare a deşeurilor vorbim de un monopol natural (...) Anul trecut, discuţia a fost că ni se pare nouă, minister, şi nouă, autorităţi locale, ca acest monopol ar trebui să cuprindă şi deşeurile reciclabile. Ideea de a spune că ce se întâmplă în România este foarte bine aşa, nu e realistă", a precizat oficialul.

Recent, Consiliul Concurenţei a anunţat că, în viziunea instituţiei, activitatea de colectare a deşeurilor de ambalaje de la populaţie poate fi derulată de mai mulţi operatori economici autorizaţi, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a îmbunătăţi concurenţa pe această piaţă.

Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Mediului completarea atât a procedurii, cât şi criteriilor de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora. Completarea vizează introducerea unor aspecte obiective, transparente şi nediscriminatorii, pe baza cărora autorităţile administraţiei publice locale să decidă înregistrarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel