Bogdan Chirieac, despre afacerea Roșia Montană: Statul este total ineficient. Trebuia să cumpere acțiuni de la Gabriel Resources
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chirieac
Bogdan Chirieac
EXCLUSIV
În ziua în care România așteaptă verdictul de la Tribunalului de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington în procesul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană, un broker a dat publicității faptul că deține peste 1,2 milioane de acțiuni.

În acest context DCBusiness a solicitat opinia analistului Bogdan Chirieac legat de toată această afacere. 

Bogdan Chirieac a opinat că nu este un mare lucru suma la care se ridică valoare acțiunilor, în condițiile în care o acțiune costa 0,39 dolari canadieni (prețul fiind cel de la momentul achiziționării acțiunilor n.r.) cu atât mai mult cu cât un dolar american este 1.35 dolari canadieni ceea ce însemnă că ”nu ar da bursa peste cap. Brokerul român a fost întreprinzător. Foarte bine că a făcut! În felul acesta și statul român ar putea să acționeze și să cumpere mai mult de la Gabriel Resources”, a afirmat Bogdan Chirieac.

Analistul a mai afirmat că: ”Și de altfel, tot mise-en-place-ul pentru Gabriel Resources e cu mari probleme. Adică, de la bun început, statul român a fost defavorizat în această afacere. Putea foarte bine să facă un joint-venture în care statul român să aibă un procent important, nu neapărat majoritatea, că dacă avea majoritatea, statul român nu făcea nimic. După cum știm, e total ineficient! Dar putea să aibă o parte din sumă dincolo de ce au impus,  redevențe și așa mai departe. Dar noi știm că în România redevențele sunt așa de moft, nu sunt redevențe reale”, a mai explicat analistul Bogdan Chirieac.

Citește și: În plin scandal, un broker a dezvăluit că deține 1.266.350 de acțiuni Gabriel Resources

Statul român riscă să plătească 6,7 miliarde dolari despăgubiri către Gabriel Resources, decizia definitivă a Tribunalului de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) urmând să fie pronunțată în cursul serii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel