Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, are o propunere cel puțin surprinzătoare pentru a lupta cu evaziunea fiscală. Acesta a declarat pentru Observator News că cei care vor denunța evazioniștii vor fi recompensați cu un procent din valoarea evaziunii: ”Ne gândim să fie un procent din contravaloarea faptei de evaziune fiscală, pentru că este până la urmă meritul acelei persoane care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeași faptă. Ne putem gândi și la un sistem de stimulare proporțională” a afirmat ministrul și astfel se speră că va crește implicarea cetățenilor în combaterea evaziunii fiscale.
Vor fi încurajați și angajații să își denunțe angajatorii în cazul în care o parte din salariu este făcută neoficial, aceste sesizări putând fi făcute online.
Planul celor de la Finanțe este ca acest sistem să intre în vigoare de la mijlocul anului 2024.
De asemenea, strategia de a nu crește taxele și impozitele și de a se concentra pe reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării pare să fie un obiectiv principal al guvernului. Creșterea veniturilor bugetare prin măsuri eficiente și o mai bună gestionare a ANAF și Vămilor este o direcție importantă pentru menținerea stabilității fiscale.
Cu toate acestea, contextul deficitului estimat de 6,1% pentru anul viitor, în special în legătură cu legea pensiilor, aduce în discuție necesitatea unei gestionări echilibrate a bugetului pentru a asigura sustenabilitatea și echilibrul financiar pe termen lung.
În mod clar, echilibrul dintre colectarea veniturilor fiscale și cheltuielile bugetare rămâne un aspect critic în politica fiscală a României.
Premierul Marcel Ciolacu a coordonat mați, 21 noiembrie, reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social în care au fost discutate mai multe teme aflate în atenția Guvernului, sindicatelor și patronatelor.
”Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri. Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi. Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...