Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
„Inteligenta artificiala (AI) nu va fi o bula speculativa pe bursa”, anunta expertul in tehnologie Georges Nahon intr-un articol publicat in Le Monde in aprilie anul trecut. Ultimele rezultate ale companiilor îi dau dreptate. Deloc surprinzător, AI apare în aproape toate rezultatele lor financiare. Mai presus de toate, AI are ca rezultat investiții masive care încep să genereze câștiguri de productivitate și venituri recurente. Creșterea inteligenței artificiale este o revoluție industrială care afectează fiecare parte a economiei.
Boom-ul infrastructurii IT
Este cel mai promițător segment în viitorul imediat. La începutul lunii mai, Meta (fostul Facebook) a anunțat o creștere a cheltuielilor de investiții în infrastructura AI de 40 de miliarde de dolari doar în acest an (centre de cercetare, capacități de stocare, date deschise). Același lucru pentru Amazon, care alege să investească în primul rând în centre de date. De toate va beneficia Nvidia, jucătorul cheie în acest segment. Dar ar fi greșit să ne oprim aici. Multe alte companii listate vor beneficia de entuziasmul pentru infrastructurile AI, precum Dell Technologies, cunoscut pentru laptopuri și PC-uri. De asemenea, este liderul mondial pe piața de servere și stocare de date - un sector în care cererea este exponențială.
AI generativă
Printre aplicațiile populare în domeniu: ChatGPT și Midjourney (crearea de imagini sintetice realiste). Deloc surprinzător, în ultimele luni, investitorii au încercat să găsească pe piață pepita care să capteze cel mai bine această inovație. Nu le-a trebuit mult. Pentru că tocmai la nivelul marilor jucători din publicitatea digitală, precum Google, se observă cele mai concrete și monetizabile aplicații ale AI generativă.
Furnizorii de servicii cloud
Pe bursă, anul 2023 a fost complicat pentru jucătorii din suprastructura cloud - software SAS (Software As a Service). De atunci, profitabilitatea lor a revenit la cote mai înalte. Cererea va crește în anii următori și va afecta toate sectoarele economiei. Acest lucru funcționează deja pentru întreținerea predictivă: mașinile de spălat rufe folosesc cloud pentru a-și gestiona consumabilele (detergent de rufe, apă, electricitate).
Este inteligența artificială prea scumpă la bursă?
Argumentul des invocat pentru neinvestirea la bursă este cel al supraevaluării jucătorilor din sector. Un pretext care nu stă în picioare. Pentru că, potrivit ultimelor analize, pentru prima dată de la sfârșitul anilor 1990, nicio acțiune tehnologică nu are un raport preț-câștig estimat pe 12 luni mai mare de 40. Cu alte cuvinte, este ieftin.
Iată de ce este importantă o dată de notat în calendar: 22 mai, când, la închiderea Bursei de pe Wall Street, Nvidia va publica rezultatele trimestriale. Este un moment așteptat de toți investitorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...