Brexit fără acord, un scenariu nedorit, dar greu de evitat
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Brexit
Brexit
Riscul ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie fără un acord a crescut, a avertizat Comisia Europeană, în contextul în care Regatul Unit se scufundă într-o criză politică ce ar putea conduce la alegeri legislative anticipate. 

'Puţinul timp care rămâne şi situaţia politică din Marea Britanie au mărit riscul ca Marea Britanie să se retragă la această dată fără un acord', subliniază Comisia de la Bruxelles într-un comunicat. Executivul comunitar cere firmelor şi cetăţenilor Uniunii Europene să 'continue să se pregătească pentru toate rezultatele posibile' şi să 'nu se bazeze pe ipoteza că Marea Britanie va solicita o a treia amânare' a datei Brexit-ului.

În acelaşi context, Comisia consideră că 'plasa de siguranţă' privind frontiera irlandeză, aşa-numitul 'backstop', prevăzută în acord şi a cărei eliminare este cerută de Boris Johnson, este 'singura soluţie' pentru păstrarea acordului de pace în Irlanda de Nord şi a pieţei unice.

Referitor la 'backstop', oficiali europeni citaţi de Reuters au declarat că UE poartă în continuare discuţii cu guvernul de la Dublin în ce priveşte modul de organizare a controalelor la frontieră pe insula Irlanda în cazul unui Brexit fără acord, dar că astfel de controale ar produce în mod inevitabil 'perturbări'.

Citește și Brexit va lovi cumplit în lumea modei. Pierderile se anunță uriașe

Comisia continuă să îl considere pe premierul Boris Johnson drept cel cel mai important partener de negociere în discuţiile menite să evite un Brexit fără acord. 'Există un guvern britanic în funcţie, aşa încât interlocutorul nostru la cel mai înalt nivel politic pentru preşedintele (CE) Juncker rămâne prim-ministrul Johnson', a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, în briefingul de presă zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel