Brexit. Surpriză! Regatul Unit nu este pregătit
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Post-BREXIT: Noi CONSTRÂNGERI pentru cetățenii UE și cei ai Regatului Unit
Post-BREXIT: Noi CONSTRÂNGERI pentru cetățenii UE și cei ai Regatului Unit
Guvernul şi companiile din Regatul Unit nu vor fi pregătite pentru încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit (31 decembrie 2020) indiferent de ajungerea sau nu la un acord cu privire la relaţiile comerciale viitoare, a avertizat marţi un raport al think-tankului britanic Institutul pentru Guvernare (IfG), potrivit Reuters.

Raportul indică faptul că nu există timp suficient pentru ca firmele britanice să fie pregătite pentru noile reguli comerciale. De asemenea, nici guvernul de la Londra nu este deocamdată pregătit pentru trecerea la noile reguli privind schimburile comerciale între Irlanda - stat membru al Uniunii Europene - şi provincia britanică Irlanda de Nord.

''O perturbare în ianuarie este inevitabilă'', a subliniat Maddy Thimont Jack, expertă în cadrul IfG. ''În orice moment, aceasta ar ridica o provocare dură pentru guvern, dar pandemia face lucrurile mult mai dificile. Miniştrii vor trebui să fie pregătiţi pentru a lua decizii dificile privind destinaţiile prioritare ale resurselor începând din ianuarie'', a adăugat ea.

Londra şi Bruxellesul încearcă să convină un acord comercial pentru a proteja schimburi comerciale în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari.

Citește și Brexit: Londra IGNORĂ ultimatumul din partea Comisiei Europene

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale de ambele părţi. Londra a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel