Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc.
"Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte" şi "sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră", semnalează planul "Repower EU" al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.
Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi "investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol". Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de "modificări tehnologice".
"Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro", arată CE în documentele prezentate. Bruxelles a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a semnalat miercuri că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro, o cifră mult inferioară celei de 18 miliarde euro la cât a evaluat luni costul transformării structurii energetice a Ungariei, relatează agenţia EFE.
"Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro", a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...