Bugaria a dat lovitura la investiții străine directe. Aproape s-au dublat
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată
Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au urcat la 953,1 milioane de euro în primele zece luni din 2019, cu 554 milioane de euro mai mult comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele Băncii Centrale

Cele mai semnificative investiţii străine directe în Bulgaria au provenit din Olanda (422 milioane de euro), Germania (233,7 milioane de euro) şi Marea Britanie (168,2 milioane de euro).

Sudul Bulgariei şi marile zone economice de lângă Sofia, Plovdiv, Haskovo şi Dimigtrovgrad continuă să atragă cea mai mare parte a FDI. Cu excepţia unor investiţii în sectorul auto realizate în Vratsa (Teklas şi MD Elektronik), Lovech (Voss Automotiv) şi Plevna (Leoni), autorităţile de la Sofia consideră că nivelul investiţiilor din alte regiuni din nordul Bulgariei încă este insuficient dar tendinţa se va schimba după finalizarea autostrăzii Hemus şi a altor şosele în această parte a ţării.

Deteriorarea structurii demografice în unele regiuni bulgare şi scăderea semnificativă a populaţiei în unele oraşe afectează nivelul investiţiilor, în contextul lipsei forţei de muncă calificate din cauza migraţiei.

Recent au demarat procedurile pentru una din cele mai mari investiţii străine directe în Sofia. Agenţia InvestBulgaria a semnat memorandumuri cu şefii companiei chinezo-coreene Songuo Motors şi ai holdingului italian Hadid pentru construirea unei fabrici care va produce vehicule electrice. Cele două companii intenţionează să investească 200 de milioane de dolari în Bulgaria şi să creeze aproape 2.000 de locuri de muncă.

Citește și Economia Bulgariei a duduit în 2019. Noile cifre oficiale

Emigranţii bulgari ar putea redeveni cei mai mari investitori străini. Anul trecut, transferurile bancare private către Bulgaria s-au ridicat la nivelul record de 1,17 miliarde de euro, iar 80% din această sumă a venit din ţări membre ale UE, restul din state cu comunităţi bulgare importante, cum ar fi SUA, Canada şi Turcia. Conform datelor Eurostat, doar patru ţări membre ale UE au primit mai mulţi bani de la emigranţi decât Bulgaria: Portugalia, România, Polonia şi Croaţia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel