Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 41,4% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 41,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (78,2%), Ungaria (67,5%) şi România (62,9%).
Eurostat precizează că în septembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 105,3% al preţurilor la energie, de o creştere de 19,1% a preţurilor bunurilor intermediare şi de 16,5% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată.
În septembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, după un avans de 5% în zona euro şi de 4,9% Uniunea Europeană, în august.
Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (9,2%), Slovacia (8,9%) şi Italia (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 3,9%) şi Grecia (minus 2,4%). România a raportat un declin de 0,7% în septembrie.
Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 2,6%, urmate de preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au înregistrat un avans de 1%.
Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2022 a fost de 10.910, în creştere cu 19,92% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea în intervalul menţionat au fost din Bucureşti, respectiv 1.152 (număr în creştere cu 23,61% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2021), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 512 de firme suspendate (în creştere cu 11,06%), Constanţa - 484 firme (+22,84%), Iaşi - 480 (+29,03%), Braşov - 454 (plus 39,26%) şi Bihor - 422 (+5,24%).
La polul opus, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa - 62 (în creştere cu 8,77% faţă de primele nouă luni din 2021), Covasna şi Caraş - Severin, cu câte 89 de firme (-1,11%, respectiv +7,23%), şi Tulcea - 92 (plus 17,95%).
În septembrie, au fost suspendate 1.312 firme, cele mai multe în Bucureşti (138), Constanţa (136) şi Cluj (52).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în primele nouă luni în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 3.090 (+20,94%), alte activităţi de servicii - 1.035 suspendări (+2,07%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 960 suspendări (+35,02%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...