Bulgaria ameninţă că opreşte tranzitul gazelor din Rusia spre Europa dacă Gazprom nu-şi plăteşte datoriile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gaze naturale / Foto: Freepik
Gaze naturale / Foto: Freepik
Bulgaria a avertizat miercuri că ar putea opri tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa Centrală, dacă Gazprom, consorțiul de stat rus, nu găsește o modalitate alternativă de a plăti acest serviciu fără implicarea Gazprombank, bancă sancționată de Statele Unite, relatează EFE.

Potrivit agenției de presă Mediapool, ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, a emis acest avertisment și a declarat că așteaptă o propunere din partea Gazprom privind noile metode de plată pentru taxele de tranzit aferente gazoductului Turkish Stream, denumit Balkan Stream în Bulgaria.

Bulgaria nu consumă gaze naturale transportate prin acest gazoduct, ci încasează doar taxe de tranzit pentru materia primă care traversează teritoriul său.

Gazprom a rezervat aproape întreaga capacitate a gazoductului, de 13 miliarde de metri cubi anual, pentru a furniza gaze naturale Serbiei și Ungariei prin intermediul Turciei și Bulgariei.

Ministrul Malinov a precizat că obligațiile pentru luna decembrie au fost achitate, însă rămâne incert modul în care se vor efectua plățile viitoare. Compania Bulgartransgaz „va respecta cu strictețe contractul în vigoare și nu va permite transportul gazelor naturale fără plata serviciului corespunzător,” a declarat oficialul bulgar.

Până acum, aceste plăți se efectuau prin Gazprombank, conform unei cerințe impuse de Kremlin. Însă, după ce Statele Unite au sancționat banca pe 21 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a eliminat recent obligația importatorilor de gaz rusesc de a efectua plățile exclusiv prin Gazprombank.

Segmentul bulgar al gazoductului Turkish Stream, construit între 2017 și 2021, a devenit operațional la 1 ianuarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Între momentul începerii operațiunilor și sfârșitul lunii martie 2024, Bulgartransgaz a generat aproximativ 800 de milioane de euro din taxele de tranzit pentru gazele rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE

pixel