Piețele europene au progresat cu aproximativ 2%, după ce în ziua precedentă au pierdut aproximativ 4%. Parisul a recuperat 1,97%, Londra a crescut cu 2,53%, Frankfurt cu 1,69% și Milano cu 2,10% în jurul orei 12:40 GMT.
Tendința ascendentă a fost lansată de Wall Street: în ciuda unui declin puternic la deschidere, cei trei indici principali au terminat, ziua de tranzacționare de joi, pe un teritoriu pozitiv, Dow Jones câștigând 0,25%, iar Nasdaq peste 3%. Cu toate acestea, contractele futures pe indici au indicat o deschidere mai mică, de aproximativ 0,4%. În Asia, Tokyo a recuperat vineri 1,95%, dar bilanțul săptămânal rămâne negativ (-2,4%).
Printre motivele acestei schimbări de tendință, "putem indica faptul că piețele au vândut agresiv ieri de teamă, dar de frica unor sancțiuni mai grave la adresa Rusiei, decât de grija viitorului Ucrainei. Absența sancțiunilor pe petrolul și gazele rusești și decizia de a nu exclude această țară din rețeaua de plăți Swift au permis pieței să răsufle ușurate", a comentat Neil Wilson de la Markets.com.
Singura certitudine este incertitudinea
Cu toate acestea, "volatilitatea este încă ridicată, rezultat al unui mediu cu tensiuni mari", descrie Ipek Ozkardeskaya, analist la banca Swissquote. "Singura certitudine este incertitudinea."
Prețul petrolului s-a stabilizat vineri, după ce a crescut puternic în ziua precedentă, încetinit de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, care nu au deocamdată niciun impact asupra livrărilor de resurse energetice. Petrolul Brent a coborât sub 100 de dolari pe baril (+0,16%, la 99,27 dolari), departe de maximul de 105 dolari din ziua precedentă, iar WTI a crescut cu 0,67%, la 93,43 dolari.
Citește și Oficial: Dubele, INTERZISE în parcările publice/de reşedinţă din Sectorul 6
Aluminiul (+2,20%), grâul (-7,25%) au evoluat la niveluri de preț ridicate, dar departe de vârful din ziua precedentă.
Gazul pe principala piață europeană, TTF din Olanda, se tranzacționa în jurul valorii de 104 euro, după ce joi, în jurul orei 14:40 GMT, a atins un maxim de 143 de euro, dar a crescut totuși cu peste 20% în trei zile. Aurul a rămas stabil față de închiderea de joi, la 1.906,90 dolari pe uncie.
Rusia și Ucraina sunt țări-cheie pentru aprovizionarea cu petrol, gaze, grâu și alte mărfuri esențiale. "Prețurile la energie vor continua să țină băncile centrale în priză, deoarece nu pot influența cu nimic problemele de aprovizionare" care alimentează inflația în economiile occidentale, au explicat analiștii Deutsche Bank. Lupta împotriva creșterii prețurilor a fost o prioritate pentru băncile centrale timp de mai multe săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...