Multe dintre proiectele aflate în derularea Ministerului Energiei și pentru care există 13 miliarde de euro, vor fi încredințate companiilor private, care vor beneficia, astfel, de aceste fonduri. Și este vorba despre multe domenii din sfera energiei.
Cine cât a primit
Dezvoltând subiectul, Sebastian Burduja a precizat că ”invesiția 1 din PNRR înseamnă 460 milioane de euro, 1800 de megawați, solar și eolian, din Fondul pentru Modernizare, tot producție de energie verde, am accesat 815 milioane euro. Tot din Fondul pentru Modernizare - reinventarea Complexului Energetic Oltenia care înseamnă 700 de megawați panouri solare și din același Fond, contracte pentru diferență, anul acesta și anul viitor, în total 5000 de megawați, solar și eolian, pentru care vom avea un preț fix de vânzare a energiei electrice timp de 15 ani de zile”, a enumerat invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, subliniind că este o ofertă foarte atractivă pentru investitor.
Prețul de exercitare
Burduja a menționat, totodată, că orice investitor poate participa la aceste licitații, în baza cărora ”se setează prețul de exercitare, adică prețul la care timp de 15 ani de zile, el va vinde acea energie electrică. Atunci când prețul din piață va fi peste prețul de exercitare, el face bani în plus și returnează diferența statului, când prețul va fi sub, statul compensează și îl aduce la aceiași bani”, a continuat Sebastian Burduja.
1,2 miliarde de euro nerambursabili
În ceea ce privește Transelectrica, ministrul Energiei a asigurat ”că se mișcă și ea. Pe Fondul de Modernizare are undeva la 600 de milioane de euro, bani nerambursabili, semnați, în parte pe vremea domnului Popescu, în parte pe mandatul meu. Și sunt linii de interconexiune foarte importante”, a precizat oaspetele DCNewsTV, adăugând că va fi modernizată inclusiv rețeaua de distribuție. ”Aici am semnat deja pe 1,2 miliarde de euro nerambursabili”.
Ce înseamnă acest lucru, a completat Burduja. ”Înseamnă că acomodăm mai mulți prosumatori. O temă foarte importantă: avem peste 2000 de megawați astăzi la prosumatori”. ”Adică de trei ori un reactor nuclear de la Cernavodă”, a menționat Bogdan Chirieac.
Vești extraordinare despre Cernavodă
În context, Sebastian Burduja a anunțat, fără să intre în prea multe detalii, că până la sfârșitul anului vor veni vești foarte bune, fiind vorba despre multe companii străine, de anvergură și cu multă experiență, implicate în dezvoltării acestei unități de energie nucleară. O lucrare la care vor participa inclusiv sud-coreenii.
Să se aprindă becul
”Prima mea prioritate este să se aprindă becul. Deci securitate energetică. Abia după aceea discutăm despre accesibilitate, competitivitate, deci o energie cât mai ieftină pentru mediul privat și pentru consumatorul casnic. Și în al treilea rând, o energie cât mai verde. Oricum energia verde este o energie regenerabilă și această nebunie ideologică, absurdă de care, încet, încet, începe să se îndepărteze și Comisia Europeană, ne-a blocat ani de zile cu proiecte care au însemnat peste 4,6 miliarde de lei investiți în statul român deja”, a declarat ministrul Energiei.
Aflați și ce alte proiecte și rezultate are ministerul pe care îl patronează ascultând întreg interviul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...
Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...
Grupaj de ştiri.
Registrul Comerţului...
Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...
Implicarea indigenilor în...
Este un proiect de hotărâre...
Banca Națională a României a...