Burduja: ”Proiectul ION este o premieră de nivel mondial”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nicolae Ciucă are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială / Foto: gov.ro
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că proiectul ION este o premieră de nivel mondial şi a spus că niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială.

"Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, nici un alt prim ministru al lumii nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Ea semnifică două lucruri, din perspectiva mea. Primul este că vorbim de un guvern, de un prim ministru al României cu viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect. În al doilea rând, România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii - un proiect de inteligenţă artificială în domeniul guvernamental care apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români", a afirmat Burduja, după şedinţa de Guvern.

El a spus că proiectul este gândit în faze, ION fiind în faza de învăţare.

"Aşa funcţionează o inteligenţă artificială, un consilier bazat de inteligenţă artificială. Este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune", a adăugat Burduja.

Ministrul a precizat că este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, menţionând că "este un proiect dus de cercetători români din marile universităţi ale ţării, din mediul privat, oameni care s-au unit pentru un scop nobil: a da românilor o voce şi a da Guvernului posibilitatea de a asculta, sintetiza, prelucra toate aceste informaţii pentru decizii mai bune".

Burduja a explicat modul de funcţionare al lui ION, menţionând că utilizatorii, cetăţenii îi pot da tag acestuia, folosind @noisuntemion pe reţelele de socializare, iar acele informaţii vor fi transmise către ION.

Citește și: Inteligența Artificială, primită cu brațele deschise de publicitari

"Un al doilea canal este cel în persoană. Deci robotul pe care l-aţi văzut astăzi la şedinţa de guvern va avea un parcurs la nivelul ţării, va merge în comunităţi mici, în comunităţi mari, la evenimente publice, la metrou, poate în mediul academic şi acolo va putea prelua în persoană tot ceea ce românii îi spun. Pe baza tuturor acestor informaţii, plus cele de pe site-ul ion.gov.ro, se vor face aceste analize şi sinteze", a explicat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că şi forma online - ion.gov.ro - este deja activă şi, din datele din primele ore care au trecut de la momentul în care premierul a interacţionat pentru prima dată cu consilierul său virtual, gestionat prin intermediul intervenţiei artificiale, au existat deja foarte multe accesări.

Coordonatorul echipei de cercetători români care a dezvoltat proiectul ION, profesorul Nicu Sebe, a precizat că echipa de experţi a lucrat voluntar.

"Practic, noi suntem ION. Dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii. Pe de o parte ne-am gândit să folosim inteligenţa artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi sunt foarte mulţi români, deci cu siguranţă putem să facem o sinteză a ceea ce zic ei şi, pe de altă parte, să facem un sistem în care guvernul şi guvernanţii noştri să poată să audă această voce, să se uite la această sinteză şi să înţeleagă chiar şi domeniile emergente care pot să apară din această interacţiune cu românii", a spus Sebe.

Nicu Sebe a mai precizat că echipa este formată din experţi în inteligenţă artificială din România, profesori, dar şi experţi din industrie.

"Robotul învaţă. Deci, cu cât o să fie mai multe opinii în aceeaşi direcţie, să zicem scumpirea energiei sau alte chestiuni, cu atât este mai probabil că o să fie în raportul final. Înseamnă că românii sunt mai preocupaţi de această chestiune. Sigur, că o să fie alţii care o să aibă chestiuni care sunt mai puţin importante în comunitate, acestea probabil că nu o să fie aşa de prezente sau poate să poate nu o să apară în aceste rapoarte care o să fie trimise guvernului", a mai explicat profesorul.

El a mai spus că ION nu consumă mai mult decât un server şi nu ar trebui să fie vulnerabil la atacurile cibernetice, beneficiind de toate măsurile de siguranţă.

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION, precizând că acesta va capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel