Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 800 milioane de lei la capitalizare, în această săptămână
Autor: Antonia Popescu | 27 noi 2022, 16:45
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 800,4 milioane de lei la capitalizare, 0,40%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 31,6%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 197,363 miliarde de lei, în perioada 21 - 25 noiembrie 2022, de la 196,563 miliarde de lei în săptămâna 14 - 18 noiembrie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 105,329 milioane de lei, în scădere faţă de 154,148 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost joi, 24 noiembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 30,198 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, luni, 21 noiembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 12,087 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 11.569,94 de puncte.

Acţiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 31,332 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 4,22%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Fondului Proprietatea, cu schimburi de 15,829 milioane lei (-0,92%) şi acţiunile BRD, cu tranzacţii de 10,904 milioane de lei (-1,21%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Carbochim (+12%), Comelf (+9,93%) şi SIF Muntenia (+8,37%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Armătura, cu un declin de 27,27%, urmate de cele ale Romcab (-19,38%) şi ale Socep (-10,84%). 

Creșterea pensiilor. Prof. Mircea Coșea: ”Guvernul este obligat să împartă sărăcia”

Profesorul de economie Mircea Coșea a dezvăluit ce arată, de fapt, această majorare a pensiilor cu 12,5% anunțată de Guvern.

Această reglementare cu majorarea pensiilor pe care Guvernul a făcut-o cu mari eforturi, recunosc, cu mari eforturi, pentru că dânșii sunt obligați să împartă sărăcia, arată starea de precaritate în care se află economia României. O economie care nu poate ridica pensiile până la nivelul inflației este o economie care nu performează. O economie care nu reușește să creeze valoare adăugată, pentru că nu are investiții.

Guvernul nu are alte surse  

Mai ales nu are investiții în sectoare cu mare productivitate. Suntem o economie blocată, în care economia este doar la nivelul stării private, care este supusă la tot felul de presiuni, începând cu impozite și taxe, mergând până la această creștere a salariului minim. Iar dacă totuși se va face această majorare, să o numim creștere, deși unii chiar pierd, deoarece majorarea este sub rata inflației, iar puterea de cumpărare scade, ea se va realiza prin împrumuturi, pentru că Guvernul nu are alte surse. 

Iar aceste împrumuturi la cea mai înaltă rată de dobândă din Europa va duce România într-o perioadă în care vom putea discuta chiar de incapacitate de plată. Pentru că cine ne va mai împrumuta pe noi la astfel de dobânzi, în condițiile în care nu avem capacitatea de rambursare și nefiind nici membri ai zonei euro. 

Lucrurile nu par chiar atât de bine realizate

Repet: această măsură pe care Guvernul a făcut-o și care pare să fie un succes al guvernării este, de fapt, o oglindă a stării foarte, foarte precare, periculos de precare în care se află economia României, aflată la 40 de kilometri de un război adevărat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe