Bursa de Valori București scade, urmând trendul platformelor europene
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar la 30 de minute de la debut consemna tranzacţii în valoare de 9,4 milioane de lei (1,9 milioane de euro). În Europa, principalele platforme bursiere au coborât luni la cea mai redusă valoare din ultimii şapte ani, după ce mai multe ţări au extins măsurile destinate limitării propagării epidemiei de coronavirus, Italia interzicând chiar şi călătoriile interne în condiţiile în care numărul deceselor a trecut de 5.400.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 5,23%, până la 6.963,65 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 5,20%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 5,27% din valoare, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 4,91%. Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 5,38%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 5,14%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Casa de Bucovina - Club de Munte (+10,98%) şi Romcarbon (+1,71%). Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile BVB (-9,21%), Patria Bank (-8,95%) şi Compa (-8,92%). În Europa, în jurul orei 8:06 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 înregistra o scădere de 4,6% în condiţiile în care bursele din Londra, Frankfurt şi Paris înregistrau căderi de peste 4%.

Acţiunile Airbus s-au prăbuşit cu 12,7% după ce grupul aerospaţial european a anunţat că anulează plata dividendelor pe 2019 şi accesează o nouă linie de credit în valoare de 15 miliarde de euro în ideea consolidării poziţiei sale financiare în contextul în care pandemiei de coronavirus.

Citește și Covid-19. Marea Depresie se întoarce. Prognoze îngrozitoare

Răspândirea fără oprire a virusului COVID-19 a obligat ţări întregi să se autoizoleze şi a oprit practic activitatea economică, ceea ce a determinat cele mai mari vânzări înregistrate de pieţele bursiere globale după criza financiară mondială din 2008.

La nivel global, Senatul SUA nu a reuşit duminică să aprobe un plan gigantic de relansare a economiei, ce îşi propune să strângă până la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, în camera superioară a Congresului SUA. Având în vedere anunţurile venite din partea companiilor care vorbesc de pagubele provocate de paralizarea lanţurilor de aprovizionare şi a cheltuielilor consumatorilor, analiştii sugerează că economia mondială este deja în recesiune.

Analiştii de la banca americană de investiţii Goldman Sachs se aşteaptă ca Produsul Intern Brut mondial să se contracte cu aproximativ un procent în 2020, un declin economic mai important decât cel înregistrat după criza financiară globală din 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...


pixel