Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu creşteri de peste 4% pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 14,177 milioane de lei (2,865 milioane euro), după 45 de minute de la debutul şedinţei.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, era în urcare cu 4,64%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o apreciere de 4,54%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 4,29%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, cu 4,18%.
Bursele europene, în cădere liberă. Dar veștile nu sunt complet rele
Indicele BET-FI al SIF-urilor a consemnat un avans de 1,82%, în timp ce BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o apreciere de 4,92%.
Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, creştea cu 2,72%.
Potrivit informaţiilor BVB, în deschiderea şedinţei de marţi, cele mai importante creşteri au fost înregistrate de acţiunile Dafora (plus 15%), UCM Reşiţa (+14,13%) şi Nuclearelectrica (+9,15%).
Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate de acţiunile Comelf (-14,13%), Electroargeş (-3,31%) şi Romcab (-3,17%).
Marile burse europene au au scăzut cu peste 20% față de maximele înregistrate, în contextul în care creșterea prețurilor petrolului a alimentat îngrijorarea că inflația ridicată va afecta creșterea economică.
Indicele Euro Stoxx 50 s-a prăbușit cu până la 4,8% înainte de a se tranzacționa cu 2,8% mai jos până la ora 9:12 la Londra, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, cu 22% mai puțin față de maximul din noiembrie și pregătit pentru o piață tehnică bear. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,6%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Indicele DAX al Germaniei a scăzut cu 3,1%, iar CAC 40 al Franței s-a retras cu 3,1%.
Luni, bursele s-au prăbușit în întreaga lume, în timp ce petrolul se tranzacționa la 130 de dolari pe baril, pe fondul informațiilor potrivit cărora SUA discută o interdicție a importurilor de țiței rusesc, notează Bloomberg. În Europa, sectoarele energetice și cel al minertului au avut cele mai mari creșteri, pe fondul unui impuls dat de materiile prime, în timp ce băncile, sectorul de retail și producătorii auto au înregistrat performanțe inferioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...