Bursele europene au închis în scădere, pesimismul revine în forță
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Din păcate, piața reacționează destul de violent la evenimente
Din păcate, piața reacționează destul de violent la evenimente
După o revenire a indicelui pan-european Stoxx 600, bursele europene au încheiat în scădere miercuri, iar Wall Street era de asemenea pe roșu la jumătatea ședinței, impactul înăspririi monetare accelerate din SUA și perspectiva unor noi sancțiuni împotriva Rusiei determinând investitorii să fie prudenți.

La Paris, CAC 40 a încheiat cu 1,17% mai jos, la 6.581,43 puncte. Cotația britanică Footsie a scăzut cu 0,22%, iar cea germană Dax cu 1,31%. Indicele EuroStoxx 50 a pierdut 1,45%, FTSEurofirst 300 0,98%, iar Stoxx 600 1,01%.

După ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a adoptat luni un ton ofensiv în ceea ce privește controlul rapid al inflației, traderii sperau că un ritm susținut care ar putea avea un impact asupra creșterii economice. "Riscul unei erori de politică crește dacă Fed înăsprește prea tare politica și sfârșește prin a împinge economia în recesiune", a declarat Andrea Cicione, șef de strategie la TS Lombard.

În Europa, piețele monetare se așteaptă la o majorare cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) până la sfârșitul anului.

De asemenea, investitorii sunt atenți la incertitudinile legate de conflictul din Ucraina, în condițiile în care președintele american Joe Biden urmează să participe joi la summiturile NATO și G7, fiind preconizate noi sancțiuni împotriva Moscovei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a îndemnat miercuri Franța să își apere valorile în Ucraina și companiile franceze să părăsească Rusia.

Institutul german Ifo și-a revizuit miercuri în scădere prognoza de creștere economică pentru 2022 pentru cea mai mare economie a Europei, la o valoare cuprinsă între 2,2% și 3,1%, de la o prognoză de 3,7% în decembrie, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Indici europeni

La Stoxx 600, cu excepția sectorului energetic (+1,79%), toate celelalte segmente au încheiat pe roșu, cel mai mare declin fiind înregistrat de sectorul imobiliar (-3,06%) și cel mai mic de cel al resurselor de bază.

Față de indicele lor, grupurile miniere Glencore și Anglo American au avansat cu 1,79% și, respectiv, 0,44%, în timp ce giganții petrolieri Shell și BP au câștigat 3,86% și, respectiv, 4,47%.

TotalEnergies, care a anunțat că va pune capăt achizițiilor de petrol și produse petroliere din Rusia până la sfârșitul anului, și-a limitat câștigurile la 0,7%. Grupul francez a fost penalizat și de o retrogradare a Deutsche Bank la "hold".

Tot în dosarul ucrainean, Danone (-1,14%) a declarat că dorește să continue producția locală în Rusia, în timp ce Renault (-2,28%) a anunțat că ia în considerare suspendarea producției în uzina sa din Moscova din cauza unor probleme logistice.

La Londra, AstraZeneca a câștigat 1,62%, deoarece sursele au declarat că se așteaptă ca tratamentul preventiv al companiei să primească undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în această săptămână.

Citește și Petrolul mai scump, benzina mai scumpă! Mircea Coșea: Dar faceți ceva, colorați motorina

Pe Wall Street

La ora închiderii în Europa, Dow Jones era în scădere cu 0,85%, Standard & Poor's 500 cu 0,55%, iar Nasdaq cu 0,16%, indicii fiind afectați de declinul unor giganți digitali precum Microsoft, Meta Platforms și Alphabet.

Dintre cele nouă segmente S&P aflate pe roșu, sectorul tehnologic (-0,46%) este unul dintre cele mai mari scăderi, în timp ce, pe de altă parte, sectorul energetic, cea mai bună performanță sectorială de la începutul anului, este în creștere cu 1,82%, cu Occidental Petroleum (+1,4%) în special.

Adobe s-a prăbușit cu peste 10% după ce a anunțat previziuni de profit și cifră de afaceri mai mici decât cele așteptate pentru trimestrul curent. De asemenea, mai mulți analiști și-au redus ținta de preț pentru această acțiune.

Piața monetară

Dolarul a avansat cu 0,16% în raport cu un coș de referință, beneficiind de statutul său de valoare de refugiu, în condițiile în care Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Euro a scăzut cu 0,23%, la 1,1002 dolari.

Lira sterlină a scăzut cu 0,46%, la 1,3199 dolari, în pofida accelerării inflației în Marea Britanie la 6,2% pe an în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, iar piețele au luat deja în calcul această creștere, potrivit unor analiști. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel