Bursele europene, în cădere liberă. Dar veștile nu sunt complet rele
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bursa de la Frankfurt / Foto: Wikipedia
Bursa de la Frankfurt / Foto: Wikipedia
Marile burse europene au au scăzut cu peste 20% față de maximele înregistrate, în contextul în care creșterea prețurilor petrolului a alimentat îngrijorarea că inflația ridicată va afecta creșterea economică.

Indicele Euro Stoxx 50 s-a prăbușit cu până la 4,8% înainte de a se tranzacționa cu 2,8% mai jos până la ora 9:12 la Londra, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, cu 22% mai puțin față de maximul din noiembrie și pregătit pentru o piață tehnică bear. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,6%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Indicele DAX al Germaniei a scăzut cu 3,1%, iar CAC 40 al Franței s-a retras cu 3,1%.

Luni, bursele s-au prăbușit în întreaga lume, în timp ce petrolul se tranzacționa la 130 de dolari pe baril, pe fondul informațiilor potrivit cărora SUA discută o interdicție a importurilor de țiței rusesc, notează Bloomberg. În Europa, sectoarele energetice și cel al minertului au avut cele mai mari creșteri, pe fondul unui impuls dat de materiile prime, în timp ce băncile, sectorul de retail și producătorii auto au înregistrat performanțe inferioare. 

"Acest lucru va fi prelung și dureros", a declarat Keith Temperton, trader la Forte Securities. "Între timp, inflația explodează mai mai departe; prețul gazului s-ar putea dubla din nou. La fel și în cazul benzinei".

Citește și: Aurul, REFUGIU pentru investiţii, în plină criză. Şoc pe bursă

Acțiunile europene s-au prăbușit în acest an, iar indicele de volatilitate din regiune este la cel mai ridicat nivel din martie 2020, pe fondul îngrijorărilor că băncile centrale sunt tot mai pesimiste și inflația în creștere ar putea afecta creșterea economică. Creșterea prețurilor la materiile prime din cauza războiului din Ucraina se adaugă la problemele legate de stagflație, în timp ce investitorii se tem de încetinirea redresării combinată cu rate mai mari. 

UBS Global Wealth Management și-a redus luni ratingul pentru acțiunile globale și din zona euro la neutru, de la cea mai preferată clasă de active, citând incertitudinea crescută legată de războiul din Ucraina, amploarea viitoarelor sancțiuni impuse Rusiei, prețurile materiilor prime, creșterea globală și politica băncilor centrale.

În SUA, așteptările privind randamentele indicelui S&P 500 au cedat, în timp ce un indice al revizuirilor veniturilor la nivel global a devenit negativ pentru prima dată din septembrie 2020, spun analiștii Citigroup Inc, adăugând că randamentele anualizate sunt de obicei de doar 1% atunci când revizuirile sunt negative, comparativ cu 6% când sunt pozitive. 

Nebunie pe piețe. Războiul SCUMPEȘTE tot. Grâu, porumbul, gazele, la prețuri RECORD

Cu toate acestea, unii strategi au spus că recenta vânzare din Europa a dus la evaluări atractive. Stoxx 600 se tranzacționează în prezent la 12,5 ori câștigurile estimate, cel mai mare discount față de S&P 500 din 2005 încoace.

"Evident, nu știm cum va evolua peisajul economic sau geopolitic, dar dacă ne uităm la evaluările unui număr de companii majore din acest spațiu, există foarte multe buzunare "cu o valoare reală" care apar", a declarat Jamie Mills O'Brien, manager de investiții la Abrdn, adăugând că perspectivele pentru dividendele europene continuă să se îmbunătățească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel