Câciu: Azi s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,58 miliarde de lei în noiembrie, în creştere cu 9%
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,58 miliarde de lei în noiembrie, în creştere cu 9%
Executivul a aprobat joi schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie, care, împreună cu alte măsuri de intervenţie şi sprijin contribuie la trecerea la o economie de producţie, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Azi s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie, o schemă de 200 milioane de euro, cu accent pe industria prelucrătoare, pe transporturi, pe asistenţa sanitară şi socială. Practic reîncepem o nouă etapă foarte bine ţintită, pentru că la un moment dat o să revenim şi în zona aceasta de soluţii cu privire la creşterile de preţuri sau la elemente de efecte negative pe care le simţim şi în economie, dar şi în societate. Singura soluţie este să avem producţie, să avem procesare, să avem fabrici, să avem unităţile noastre şi să reducem dependenţa de importuri. Practic, această schemă de ajutor de stat, împreună cu celelalte măsuri gândite de intervenţie şi de sprijin în economie duc la ceea ce am mai spus, la trecerea la economia de producţie într-un mod mult mai alert. Nu stăm neapărat să vedem de unde găsim formule sau elemente inovatoare din perspectiva finanţării, ne folosim de banii din bugetul de stat, ne folosim de flexibilizarea fondurilor europene şi anticipăm într-un fel anumite elemente(...) Continuăm anticipând şi adaptându-ne permanent la ceea ce este necesar pentru România", a spus Câciu.

El a subliniat că proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi acesta a ţinut cont foarte mult şi de observaţiile care au venit din partea mediului de afaceri.

De asemenea, ministrul a precizat că Executivul vrea să mai vină cu două scheme de ajutor de stat până la jumătatea anului, care vor fi integrate, pe de o parte, în finanţare europeană şi, pe de altă parte, în fonduri de la bugetul de stat, şi vor viza mai ales zona de prelucrare, de procesare.

Chipul lui Putin, proiectat pe turnul rafinăriei Lukoil din Ploieşti

Potrivit datelor transmise recent de Ministerul Finanţelor, schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, a fost elaborată în baza Regulamentului nr. 651/2014 şi are un buget de 6,38 miliarde de lei.

Până în prezent, din bugetul total alocat schemei, 1,8 miliarde de lei au mai rămas de angajat în perioada martie 2022 - decembrie 2023, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.

De ajutor de stat vor beneficia investiţiile mai mari de un milion de euro realizate în 92 de domenii de activitate, printre care HoReCa, construcţii sau sănătate şi asistenţă socială. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel