Calendar ortodox 16 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce NEAGRĂ
Autor: Antonia Popescu | 16 sep, 09:13
ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru, redusă la patru zile
ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru, redusă la patru zile
Calendar ortodox 16 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Muceniţă Eufimia.

Potrivit calendar ortodox, Biserica Ortodoxă pomeneşte astăzi, 16 septembrie, sărbătoarea cu cruce neagră Sfânta Muceniţă Eufimia. 

Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon, din părinți creștini, în vremea împăratului Dioclețian. Pentru că nu a îndeplinit porunca proconsului, de a aduce jertfă idolilor, Sfânta Eufimia a fost supusă la chinuri foarte mari.

Aceasta a fost aruncată într-un cuptor încins ale cărui flăcări o acopereau pe sfântă. Pe lângă flăcările din cuptor, Sfânta Eufimia a mai fost aruncată într-o apă cu vietăți otrăvitoare. Fiind o adevărată creștină, aceasta s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a ieșit nevătămată.

Pentru că nu se dorea ca aceasta să fie un exemplu pentru creștini, Sfânta Eufimia a fost aruncată la fiarele sălbatice și a sfârșit într-o zi de 16 septembrie. 

G Ad:

Când persecuţiile au luat sfârșit, creştinii au aşezat moaştele Sfintei Muceniţe Eufimia la loc de cinste într-o raclă din aur, iar deasupra mormântului ei din Calcedon s-a ridicat o măreaţă catedrală.

În calendar ortodox, Sfânta Eufimia mai este prăznuită și pe data de 11 iulie, atunci când se face pomenirea minunii petrecute la sfintele ei moaște. 

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mucenițe Meletina, Sfintei Mucenițe Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel, Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila, Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt, Sfântului Procopie Cehul, dar și a Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Horoscop. Ziua de azi este favorabilă unui un nou început

Rugăciune de sărbătoarea Sfânta Muceniță Eufimia

"Mare Muceniţă Eufimia, caută cu milostivire spre lacrimile neamului nostru şi izbăveşte-ne de eresurile care s-au pornit asupra noastră din uneltirea diavolului.

Îndură-te de eretici şi de trădătorii care batjocoresc moştenirea Credinţei Ortodoxe, şi îi ajută să lepede toate rătăcirile şi să vină la Ortodoxie ca să se facă bucurie în Cer pentru îndreptarea lor.

Ruşinatu-sa cu defăimare mulţimea ereticilor monofiziţi şi feţele lor s-au umplut demultă ocară, când au văzut cartea hulelor lor lepădată sub picioarele tale, iar cartea noastră cu dogmele cele adevărate, ţinând-o cinstita ta mână, prealăudată Muceniţă.

Arată şi acum Credinţa cea adevărată şi nimiceşte eresurile cele pierzătoare de suflet.

Ajută-ne pe noi, cei ce trăim în această vreme de apostazie, să păstrăm şi să mărturisim Dreapta Credinţă cu preţul vieţii noastre pământeşti, ca să dobândim viaţa cea veşnică şi fericită întru părtăşia Sfinţilor. Amin!"

Ştiri Recomandate

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro