Călin Rangu (ISF). Nu vii cu asigurări scumpe, cu riscuri foarte mari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este nevoie de niște politici, a spus Călin Rangu
Este nevoie de niște politici, a spus Călin Rangu
Călin Rangu, președinte ISF și co-fondator CIO Council Romania, a explicat, în cadrul dezbaterilor pe tema ”Agricultura României, potențial imens, cum îl valorificăm? Soluții”, de ce microasigurările pot reprezenta o soluție și de ce este nevoie în acest sens.

În ceea ce privește asigurarea de secetă, cred că, de fapt, ar trebui niște politici, a spus Călin Rangu. La nivel internațional, ce am analizat noi la Institutul de studii financiare, microasigurările sunt o soluție mai ales în țările unde nivelul de trai este destul de scăzut, unde populația are venituri sub 220 de euro sau 220 de dolari, de fapt, pentru că statisticile sunt, la nivel mondial, în dolari, ca venit pe cap de locuitor, a explicat specialistul.  

Potrivit afirmațiilor sale, trebuie lansate niște produse specifice, microasigurări. ”Nu vii cu produse financiare scumpe, cu asigurări scumpe, cu riscuri foarte multe, astfel că asigurătorilor le este greu să evalueze de fapt care este riscul potențial. Vii cu asigurări mici, de câteva sute de euro ca despăgubire, cu costuri, cheltuieli pentru fermierul respectiv de câțiva euro”, a adăugat Rangu.

În general, a continuat el, ”aceste asigurări se plătesc pe telefonul mobil, deci nici nu ai o birocrație pentru a reduce cheltuielile. Se plătește 1, 2, 5 euro pentru o microasigurare, astfel că atunci când apare o calamitate, asigurătorul chiar și fără să se mai deplaseze pentru constatarea daunei, nu se plătește toată dauna, se dă o mică despăgubire de câteva sute de euro pentru acel fermier sau țăranul individual pentru a putea relua activitatea”. 

Citește și Ramona Ivan (CEC Bank): Suntem pregătiți pentru ce urmează VIDEO

Pentru că altfel îi pauperizezi dacă nu îi dai nimic, are secetă după secetă, catastrofe naturale, după catastrofe naturale, omul respectiv nu își va mai putea relua activitatea. Dar, a subliniat președintele ISF, ”dacă tu îi dai câteva sute de euro pentru a-și cumpăra niște semințe, nu îi acoperi toată dauna, dar îi dai posibilitatea să-și continue viața, este de mare ajutor pentru el”. 

Deci, la nivel internațional, în țările cu situații similare celei din România, acest principiu al microasigurărilor a prins foarte mult. Și poate niște politici în acest sens ar putea fi dezvoltate pentru a putea să ajutăm agricultura, fermierii. Microasigurările sunt valabile pentru mai multe tipuri de asigurări, dar acum ne canalizăm numai pe acest tip de asigurare. Și, în general, prin parteneriate cu furnizorii de tehnologie, pentru că utilizând tehnologia, cheltuielile scad. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel