Cancelarul german s-a răstit la Putin. Ce i-a răspuns liderul de la Kremlin

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pe un tăios, cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să pună capăt "imediat" ostilităţilor în Ucraina, în timp ce șeful diplomației UE, Josep Borrell a declarat că este obligația liderului de la Kremlin să oprească războiul.

În cadrul discuţiei telefonice avută cu președintele rus, "cancelarul s-a declarat extrem de îngrijorat. De mai multe zile, din Ucraina vin imagini şi informaţii teribile", se arată într-un comunicat al cancelariei.

Scholz i-a cerut lui Putin "să înceteze imediat toate luptele şi să permite acces umanitar în zonele de luptă". În loc de răspuns, preşedintele rus a anunţat o a treia rundă de negocieri cu Ucraina, în weekend, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului german. Potrivit acestuia, în cadrul discuţiei, care a durat o oră, cei doi lideri au convenit să aibă o nouă convorbire în curând.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, i-a cerut lui Putin să oprească loviturile orbeşti şi bombardamentele asupra Ucrainei, subliniind că "acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească". 

Citește și Oligarhul Deripaska, propunere HALUCINANTĂ: Renunțăm la Moscova, va fi un COȘMAR

În acest context, guvernul elveţian a extins sancţiunile împotriva Rusiei, în acord că măsurile suplimentare impuse de Uniunea Europeană, limitând exporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial

Deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat luni sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina. 

Începând de săptămâna trecută, UE a aprobat o gamă largă de sancţiuni financiare, energetice, asupra exporturilor şi asupra călătoriilor. Printre acestea s-au numărat îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, închiderea spaţiului aerian al UE pentru Rusia, scoaterea mai multor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi sancţiuni împotriva mai multor oligarhi ruşi.

Elveţia a adoptat noi sancţiuni financiare, printre care interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, şi a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia. Printre ţintele vizate se numără bunuri care "pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate", care pot fi folosite în aviaţia şi în industria spaţială, precum şi unele bunuri şi servicii din sectorul petrolier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik

pixel