Sondaj. Sunt românii mulțumiți de hotelurile unde au plătit cu vouchere? O problemă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Plaja lărgită din Mamaia nu are nici acum PUZ
Plaja lărgită din Mamaia nu are nici acum PUZ
EXCLUSIV
Vara aceasta, prima care a fost fără niciun fel de restricții după doi ani de pandemie, era așteptată cu nerabdare de reprezentanții HoReCa de pe litoral, însă o parte dintre români au preferat să plece în alte țări.

În weekend-uri, mulți turiști au ocolit Mamaia preferând alte stațiuni unde au găsit servicii mai ieftine, oarecum.

Turoperatorii au încercat să găsească explicații dar au negat că prețurile ar fi explodat pe litoral. Oricum ar fi, pentru mulți, sezonul a fost unul slab, sub așteptările celor din industrie. Aceștia par deciși să evite să privească problema în față însă este clar că anul acesta românii au penalizat usturător turismul românesc.

Pentru a înțelege mai bine sentimentul pe care unii îl au legat de vacanțele pe care le-au petrecut anul acesta în țară și au achitat cu tichete de vacanță am întrebat cititorii cât de mulțumiți au fost, iar rezultatele arată clar că există o mare problemă în turismul autohton.

Din totalul respondenților 43,1% au fost mulțumiți de hotelurile unde au fost cazați și, repet au plătit cu tichete de vacanță. Însă restul de 57%, mai mult de jumătate, au avut de suferit din diverse cauze.

34,5% Nu au fost mulțumiți de hotelurile unde au avut cazările.

7,2% spun că au avut parte de servicii pur și simplu proste, 3% au avut parte de o atitudine ostilă din cartea hotelierilor.

7,9 % au spus că au avut parte li de servicii proaste și de atitudine ostilă.

Un lucru extrem de grav este că 4,3% din respondenți au plătit peste prețurile afișate pentru că au achitat cu tichete de vacanță. Acest lucru se numește speculă și frizează penalul. Acest gen de comportament este cunoscut însă măsuri nu s-au luat până acum din partea autorităților. În mod normal astfel de abateri ar trebui pedepsite.

Concluzia micului nostru sondaj e clară. Industria turismului de la noi din țară mai are multe de învățat, încă nu este maturizată și încă este tributară obiceiurilor toxice din timpul comunismului, chiar și la peste 30 de ani de la revoluție.

Românii știu când sunt trași pe sfoară și penalizează astfel de lucruri cu prima ocazie. Au de acum termen de comparație, știu ce înseamnă turism de calitate după ce au văzut ce se întâmplă în alte țări.

 

Citește și: Vouchere de vacanţă. Nu faceți această greșeală. Amenda este usturătoare

Amenzile pot ajunge la 30.000 de lei. Este adevărat, nimeni nu a fost, până acum, constrâns să scoată bani din buzunar.

Prevederea se regăsește în actele normative care stabilesc condițiile de utilizare a acestor vouchere de vacanță acordată bugetarilor, dar și angajaților din mediul privat, dacă, firește, firmele își permit așa ceva. Concret, românii vând voucherele de vacanță pe internet, deşi autorităţile şi avocaţii avertizează că riscă amenzi de aproape 30.000 de lei. E drept, nimeni nu a fost amendat până acum.

Se pare că vânzarea voucherelor de vacanță a devenit o nouă sursă de venit pentru românii care beneficiază de acest ajutor financiar. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor sume de bani, plătite în numerar. Chiar și hotelierii ignoră riscurile și se fac că nu observă că turiștii vin cu vouchere de la alte persoane. Ministerul Turismului va începe controale amănunțite în următoarea perioadă, iar cei prinși că încalcă legea, vor plăti. 

Imaginația românului nu cunoaște margini

Astfel de practici sunt frecvente, deși cei care își vând voucherele riscă să aibă de plătit o amendă uriașă: 26.600 de lei. Pentru angajații hotelurilor, sancțiunea maximă e la jumătate, relatează RealitateaTV.

„Imaginația românului nu cunoaște margini. Pe lângă amendă, riscă cu licența respectivă. Avem o situație din care nu câștigă nimeni, toată lumea pierde. Chiar dacă mai multe persoane merg pe aceeași valoare a unui voucher, obligatoriu între ele trebuie să fie și titularul”, spune Dumitru Luca, președinte ANAT.

Tichetele de vacanţă sunt soluţia unor concedii mai ieftine pentru milioane de bugetari români. Avalanşa creşterii preţurilor pe plan intern i-a alungat însă pe aceştia la vecinii bulgari sau pe plajele frumoase din Grecia, astfel că mulţi dintre ei au recurs la vânzarea acestora pe internet, deşi legea interzice clar acest lucru.

Nu cât este nevoie

Amenda de aproape 30.000 de lei nu îi sperie pe unii bugetari care, în loc să meargă în vacanță cu voucherele primite de la stat, aleg să le vândă. De multe ori chiar mai ieftin decât valoarea tichetului. Și deși mulți hotelieri își dau seama că persoana care vine cu voucherele la cazare nu este titularul, au găsit o alternativă pentru a evita legea. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel