Când să pui busuioc sub pernă ca să-ți visezi ursitul. Ce trebuie să știi neapărat înainte să faci asta
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Când să pui busuioc sub pernă ca să-ți visezi ursitul. Ce trebuie să știi neapărat înainte să faci asta
Când să pui busuioc sub pernă ca să-ți visezi ursitul. Ce trebuie să știi neapărat înainte să faci asta
Boboteaza e printre cele mai mari sărbători. Creștinii ortodocși o sărbătoresc în fiecare an, pe data de 6 ianuarie.

În această zi a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întrega lume, a întregii creaţii. După cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Fetele nemăritate ar trebui să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care stropește preotul și să o pună sub pernă ca să-și viseze ursitul, mai spune tradiția. O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei. Iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.

În Ajun de Bobotează, potrivit superstițiilor, se spune că dacă o femeie cade sau se împiedică pe gheață, în viitorul apropiat se va căsători. Tot în ajunul Bobotezei 2022, ortodocșii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciunul pe rit vechi 2022, care se sărbătorește pe 7 ianuarie, în aceeași zi cu Sfânul Ion.

O rachetă rusească scăpată de sub control ameninţă Pământul

Care e originea busuiocului

Busuiocul este una dintre cele mai fascinante ierburi, iar numeroasele sale varietăţi farmecă deopotrivă pe grădinari, bucătari şi pe tămăduitori.

Astăzi, planta aromatică numită busuioc este familiară practic tuturor. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cunosc doar soiul verde, tradiţional, care se găseşte în supermarketuri, busuiocul genovez. Există totuşi peste 150 de tipuri diferite, care la rândul lor se împart în nenumărate soiuri. Pot avea gust de scorţişoară sau de anason, pot fi violet închis sau roşii, asemenea opalului închis sau rubinului roşu, şi pot chiar să ţină insectele la distanţă. Botaniştii au încă păreri diferite cu privire originea plantei, dacă aceasta este originară din familia lamiaceelor din India sau din Africa, întrucât două treimi din specii sunt endemice în această zonă.

Există o certitudine: numele plantei provine din greacă şi înseamnă „plantă medicinală regală”. Efectul său tămăduitor provine din conţinutul crescut de uleiuri esenţiale din frunzele plantei, care au proprietăţi antiinflamatorii şi de stimulare a apetitului, putând chiar să diminueze o migrenă. Această iarbă, stabilită în regiunea mediteraneeană cu secole în urmă, este de fapt o plantă tropicală. A fost deja găsită ca ofrandă de înmormântare în piramidele egiptene, iar în India este utilizată de 4.000 de ani. Indienii credeau că busuiocul este impregnat cu divinitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel