Când se suspendă plata pensiilor. Greșelile care vă pot lăsa fără bani
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Beneficiarii de pensii trebuie să fie atenți să nu rămână fără bani
Beneficiarii de pensii trebuie să fie atenți să nu rămână fără bani
Există situații în care pensionarii pot rămâne fără pensii. Este vorba despre unele greșeli pe care pensionarii le pot face și din cauza cărora plata pensiei se poate suspenda.

Plata pensiei se supendă, conform Casei Naționale de Pensii Publice, într-o serie de situații. Beneficiarii acestor indemnizații trebuie să fie atenți ca din greșeală să nu ajungă în situația neplăcută de a rămâne fără acești bani.

Una din situații este atunci când pensionarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plătește de către celălalt stat.
 
O altă situație este aceea în care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.
 
Rămân fără indemnizație pensionarul de invaliditate sau a copilului, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în oricare grad de invaliditate, ori soțul supraviețuitor, beneficiar al pensiei de urmaș,  încadrat în gradul I sau II de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă;
 
Rămân fără pensii și beneficiarii de pensii de invaliditate în cazul în care nu mai urmează programele recuperatorii, întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale.
 
Rămân fără indemnizații și pensionarii de invaliditate, încadrați în gradul I sau II, care realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.
 
Cei care sunt sunt încadrați în gradul III de invaliditate, în cazul în care realizează venituri în baza unui contract de muncă, raport de serviciu, contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil sau desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, depășesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv, rămân fără pensie.
 
Și copii care beneficiază de pensia de urmaș pot rămâne fără această indemnizație în cazul în care după ce a împlinit vârstă de 16 ani nu face dovadă continuării studiilor.
 
Dacă soțul supraviețuitor realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie și dacă acestea sunt mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut nu mai pot beneficia de pensia de urmaș.
 
Și în cazul în care soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, s-a recăsătorit, nu mai beneficiază de această indemnizație.

Dacă soțul supraviețuitor optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din același sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii nu mai poate beneficia de pensia de urmaș.
 
Ramân fără pensii și pensionarii care nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.
 
În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, dacă nu face dovadă continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.
 
Pentru însoțitorul pensionarului de invaliditate încadrat în gradul I de invaliditate plata indemnizației se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigura supraveghere și îngrijire permanente, cu excepția situațiilor în care pensionarul este nevăzător.
 
Suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situație în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Citește și: Ministrul Muncii anunţă ce pensii vor creşte: Suntem în analiză acum, dar ar putea fi o creştere de 50 de lei

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că Guvernul ia în calcul ca anumite pensii să nu mai fie impozitate cu 10%. "Ar fi o creştere cu 50 de lei", a anunțat ministrul Marius Budăi.

"Până nu plătea impozit până la 2.000 de lei. Eu vă spun că noi suntem acum în analiză, oricare va fi pragul, deci este vorba de diferență. Să mergem pe exemplu dumneavoastră.

Este vorba de diferența de 500 de lei care era impozitată. Nu se impozitau cei 2.000 de lei și se impozita doar diferența de după 2.000 de lei.  Deci ar fi o creştere cu 50 de lei.

Preşedintele Marcel Ciolacu a anunţat foarte clar că suntem în costrucţia unor alte măsuri de natură economică dar şi socială. 

Nu vreau să arunc acum niciun prag în discuţie, pentru că nu avem nimic final şi atunci nu vrem să dăm speranţe oamenilor. Ceea ce pot să vă spun foarte clar este că luăm în calcul orice variantă care poate să vină, să fie bună şi să vină în sprijinul cetăţenilor, dar nici să nu dezechilibrăm economia.

Trebuie să luăm şi măsuri economice şi atunci lucrăm în paralel pentru rectificarea bugetară şi conturăm bugetul pentru anul 2023", a anunţat Marius Budăi. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel