Când şi cum vor fi vândute gazele din Marea Neagră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom
Romgaz va comercializa gazele din Marea Neagră printr-o procedură transparentă şi nediscriminatorie, respectând toate prevederile legii offshore, iar această procedură va fi elaborată în cadrul sucursalei Romgaz Black Sea Limited, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Răzvan Popescu.

"Am spus că în momentul în care vom comercializa gazul din Marea Neagră, o vom face printr-o procedură transparentă şi nediscriminatorie şi evident legală, respectând toate prevederile legii offshore. Urmează ca această procedură să fie elaborată în cadrul sucursalei Romgaz Black Sea Limited şi când vom face aceste demersuri vom anunţa piaţa", a spus Răzvan Popescu.



Acesta a subliniat că deja s-a văzut care este apetitul pieţei pentru aceste gaze şi că nu crede că vor exista probleme pentru vânzare, dar este prea devreme pentru a se discuta despre acest lucru.

"Înainte ca o companie producătoare de gaz să înceapă aceste vânzări, vă daţi seama că are interacţiuni cu playerii mari din zonă, cu traderii, cu consumatorii mari, care toate aceste întâlniri au avut loc. Am văzut cam care este apetitul pieţei, cam care sunt cantităţile, ştim în mare parte care ar fi termenele pentru care ar vrea acest gaz şi nu cred că vor exista probleme pentru vânzare. Oricum, este destul de devreme, suntem la începutul anului 2025, forajul urmează să înceapă. Avem timp până în 2027 să încheiem aceste contracte", a precizat directorul Romgaz la ZF Power Summit 2025.



Întrebat care sunt paşii următori în ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, Răzvan Popescu a răspuns că urmează forajul, platforma Transocean a ajuns în decembrie în Marea Neagră, lucrările sunt aproape de a fi finalizate şi aceasta va pleca în vederea începerii forajului celor zece sonde.

"În acelaşi timp, în paralel, Saipem, care este EPC contractor-ul din proiect, construieşte infrastructura productivă pentru ca în anul 2026 să atingem acel apogeu al operaţiunilor din Marea Neagră, împreună cu forajul şi instalarea infrastructurii de producţie. Pentru Romgaz, asta implică costuri ridicate, să spun aşa, cash burn-ul, de fapt, real, acum începe. Am avut prima emisiune de obligaţiuni anul trecut, care a fost un real succes şi a arătat un real interes al pieţelor internaţionale, în primul rând, pentru acest proiect. Dar, în acelaşi timp, mai avem de efectuat cel puţin încă o emisiune de obligaţiuni. Vedem că landscape-ul financiar se schimbă, există provocări, acest an va fi un an plin de provocări, atât pe pieţele internaţionale cât şi pe pieţele locale şi noi trebuie să ne alegem foarte bine şi foarte atent momentul următoarei emisiuni de obligaţiuni", a explicat Popescu.



Pe de altă parte, directorul Romgaz a semnalat că, după câţiva ani de scădere, producţia companiei a crescut cu peste 3,6%, o parte din aceasta provenind din investiţiile care au fost efectuate pe parcursul anilor precedenţi, în special în proiectul Caragele, care în continuare rămâne prioritar.

"În ianuarie a fost finalizată încă o sondă de mare adâncime la Caragele, pe care sperăm să o punem în producţie până la finalul lunii martie, unde va trebui să avem probe de producţie şi să o legăm la infrastructura productivă. Suntem în foraj cu încă două sonde de mare adâncime, una chiar la 4.910 metri, în acest moment în Caragele, şi urmează începerea forajului încă a unei sonde. Pentru a putea păstra acest nivel ridicat de producţie şi acest ritm, dat fiind faptul că totuşi depozitele, câmpurile de gaze ale companiei Romgaz sunt mature şi au o rată de depletare mai accentuată, aceste investiţii sunt absolut necesare. Deci nu numai în foraj, ci şi în infrastructura de suprafaţă productivă. Vorbim aici atât de staţii de comprimare, staţii de comprimare electrice, cât şi de staţii de uscare", a punctat Răzvan Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel