Candidatură din Balcani la Premiul Nobel pentru Pace

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alexis Tsipras și Zoran Zaev
Alexis Tsipras și Zoran Zaev
Premierul nord-macedonean Zoran Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras, care au semnat Acordul de la Prespa privind denumirea 'Macedonia', au fost propuşi de 33 de eurodeputaţi din 16 ţări şi şase grupuri politice din Parlamentul European pentru a fi nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace, transmite agenţia de presă MIA.

Cei 33 de eurodeputaţi au semnat în acest sens o scrisoare adresată Comitetului Nobel. Scrisoarea, semnată inclusiv de trei eurodeputaţi membri ai partidului grec Syriza, a fost publicată de europarlamentarul Dimitrios Papadimoulis pe site-ul său oficial.

Semnatarii susţin iniţiativa lui Ouided Bouchamaoui, preşedintele Uniunii tunisiene a Industriei, Comerţului şi Meseriilor (UTICA, una dintre componentele Cvartetului pentru Dialog Naţional, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015) de a-i nominaliza pe premierii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras la Nobelul pentru Pace din acest an.

''Este pentru prima dată când în Balcani este convenit un astfel de acord de pionierat. Nominalizarea lor la Premiul Nobel pentru Pace transmite mesajul că gândirea progresistă dincolo de frontierele naţionale şi curajul trebuie să fie răsplătite'', arată cei 33 de semnatari ai scrisorii adresate Comitetului Nobel.

Citește și: Donald Trump se cere candidat la premiul Nobel

Potrivit acestora, acest premiu i-ar sprijini pe Zoran Zaev şi Alexis Tsipras în procesul de reconciliere şi acceptare a acordului în ţările lor şi îi va încuraja şi pe alţii să contribuie la promovarea păcii în regiune.

Pe 12 februarie, fosta republică iugoslavă a Macedoniei (FYROM) şi-a schimbat oficial denumirea în Republica Macedonia de Nord, punând astfel capăt unei dispute de 28 de ani cu Grecia, care a insistat că denumirea Macedonia, ca atare, trebuie să se refere doar la provincia sa istorică. După ce acordul încheiat în iunie 2018 la Prespa de Tsipras şi de Zaev a trecut peste dezaprobarea politică şi populară din ambele ţări şi a intrat în vigoare, Grecia a renunţat la opoziţia faţă de primirea statului vecin în NATO şi faţă de candidatura acestuia la aderarea la Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.

Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Platforma marina / Foto: Freepik
Baraj hidroenergetic
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik

Dinamica sectorului construcţiilor. Cifre oficiale de la INS

În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...

Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Robot / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
foto:presidency.ro
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
PLG / FOTO: Captură ecran
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Grup de polițiști
foto: pexels.com
Mină de cărbune / sursa foto: Freepik.com

Uraniu, cupru, cărbune: Bătălia pentru Mongolia

La sfârșitul anului trecut, grupul francez Orano a...

Incendiu / FOTO: Unsplash

pixel