Experți în camere foto, japonezii de la Canon dau atacul în industria dispozitivelor de fabricare a cipurilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Canon FPA-1200NZ2C nanoimprimantă litografică / Foto: Canon
Canon FPA-1200NZ2C nanoimprimantă litografică / Foto: Canon
Canon speră să înceapă livrările de noi utilaje ieftine de fabricare a cipurilor încă din acest an, în timp ce compania japoneză, cunoscută mai ales pentru aparatele sale foto și imprimantele sale, încearcă să-l submineze pe vechiul liderul al industriei, ASML, în ceea ce privește furnizarea de instrumente pentru fabricarea semiconductorilor de ultimă generație.

Provocarea lansată de Canon vine în contextul în care guvernele occidentale încearcă să restricționeze accesul Chinei la cele mai avansate tehnologii de semiconductoare și în condițiile în care cererea globală de mașini de fabricat cipuri a crescut vertiginos. Dacă va avea succes, tehnologia Canon de "nanoimprimare" ar putea reda producătorilor japonezi o parte din avantajul pe care l-au cedat rivalilor din Coreea de Sud, Taiwan și, din ce în ce mai mult, China în ultimele trei decenii, scrie Financial Times.

"Am dori să începem să livrăm în acest an sau anul viitor ... vrem să o facem cât timp piața este fierbinte", a declarat Hiroaki Takeishi, șeful grupului industrial Canon, care a supravegheat dezvoltarea noilor mașini de litografie. "Este o tehnologie foarte unică care va permite realizarea de cipuri de ultimă generație în mod simplu și la un cost redus."

Prezentată pentru prima dată la jumătatea lunii octombrie, litografia prin nanoimprimare de la Canon - o tehnologie aflată în curs de dezvoltare de peste 15 ani, dar despre care compania spune că abia acum este viabilă din punct de vedere comercial - imprimă desenele cipurilor pe plăcile de siliciu, mai degrabă decât să le graveze cu ajutorul luminii.

Procesul, spune Canon, va fi mai ieftin cu "o cifră" și va utiliza cu până la 90% mai puțină energie decât tehnologia extremă ultravioletă (EUV) a companiei olandeze ASML, dominantă pe piață și bazată pe lumină.

Concurenții au fost depășiți progresiv de ASML, singurul grup capabil să realizeze mașinile EUV extrem de sofisticate, vitale pentru producția celor mai recente generații de cipuri la producători precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung Electronics din Coreea de Sud și Intel din SUA.

Dar mașinile realizate de compania tehnologică olandeză sunt, de asemenea, cea mai scumpă parte a procesului de producție, costând peste 150 de milioane de dolari fiecare, și există termene lungi de livrare, ceea ce oferă Canon un anumit spațiu pentru a-și comercializa tehnologia.

"Obiectivul nostru nu este de a acapara cota de piață de la EUV... ci credem că tehnologia noastră de nanoimprimare poate coexista cu EUV și cu alte tehnologii și poate contribui la creșterea generală a industriei", a declarat Takeishi.

Deși Canon este optimistă că își poate croi o nișă - concentrându-se mai întâi pe cipurile de memorie 3D Nand, mai degrabă decât pe microprocesoarele mai complexe - analiștii sunt sceptici cu privire la impactul pe care îl poate avea.

2. Canon FPA-... (industrial-gr02_36065400.jpg)

"Această tehnologie nu este nimic nou ... dacă tehnologia nanoimprimării ar fi fost o tehnologie superioară, cred că ar fi fost deja funcțională și ar fi fost pe piață în volum", a declarat Richard Windsor, fondatorul companiei de cercetare Radio Free Mobile.

Una dintre cele mai mari provocări pentru Canon este creșterea ratei sale de succes în atingerea unor niveluri mai mari de miniaturizare. Aceasta începe la nodul de 5 nanometri - sau miliardimi de metru - pentru lățimea circuitelor și își propune să ajungă la 2 nm.

Takeishi nu a vrut să se pronunțe asupra randamentului potențial - proporția de cipuri produse care sunt considerate fără defecte și care pot fi livrate clienților - al mașinilor de nanoimprimare, dar analiștii au spus că ar trebui să se apropie de 90% pentru a concura cu EUV.

"În ceea ce privește riscul de defecte, cred că tehnologia noastră a rezolvat în mare parte problema", a declarat Takeishi. "Dar, deoarece procesele existente de fabricare a cipurilor sunt optimizate pentru EUV, vor exista, în mod evident, diverse dificultăți în ceea ce privește aducerea unei noi tehnologii."

Primele livrări vor fi, prin urmare, pentru perioade de probă, Canon trebuind să convingă clienții că merită efortul de a integra noile mașini în fabricile de producție existente. Compania a precizat că nu vor fi necesare schimbări majore de layout, dar vor fi necesare unele echipamente suplimentare, cum ar fi utilaje de curățare și pentru producția de măști.

O speranță a analiștilor a fost că Canon ar putea vinde mașinile în China, lucru pe care ASML nu îl mai poate face cu instrumentele sale avansate din cauza controalelor la export din SUA. Cu toate acestea, propriile controale la export ale Japoniei, concepute pentru a se alinia cu Washingtonul, vizează echipamentele avansate de fabricare a semiconductorilor în sens mai larg, ceea ce face dificilă situația pentru Canon.

"Nu au mai rămas prea multe opțiuni decât să acordăm o atenție deosebită acestei probleme", a declarat Tateishi atunci când a fost întrebat cât de mult a luat în considerare compania riscul sancțiunilor în dezvoltarea mașinilor litografice de nanoimprimare. "S-a ajuns la un punct în care nimeni nu știe unde sunt riscurile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel