Care e stadiul proiectului de realizare Contrapărţii Centrale. Radu Hanga (BVB): E o mare preocupare pentru noi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Radu Hanga / FOTO: Facebook BVB
Radu Hanga / FOTO: Facebook BVB
Procesul de realizare a Contrapărţii Centrale continuă, dar contextul, spre deosebire de acum doi sau trei ani, nu mai este la fel de favorabil, a explicat, joi, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, la un eveniment de specialitate.

"Se face, suntem în proces, nu sunt lucruri noi legate de subiectul acesta pe care să le putem spune....Nu-mi vine să râd când spun asta pentru că e un proiect care e greu pentru noi. În care deja ducem 5 ani de costuri. E o mare preocupare pentru noi... Ce-aş spune, un lucru pe care îl văd şi îl vedem toţi este că, într-adevăr, contextul spre deosebire de acum doi - trei ani nu ne mai ajută. Adică la nivel european a venit Raportul Draghi, e pe o temă foarte mult dezbătută legată de fragmentarea pieţelor de capital în Europa.

Dacă te duci la nivel european toate prezentările încep cu fragmentarea pieţelor de capitale europene şi cu faptul că aceasta reprezintă un dezavantaj pentru Europa în competiţia globală. Primul exemplu care apare pe ecran este faptul că în Europa sunt 34 de depozitari şi 14 contrapărţi centrale. A venit EMIR 3, procesul de autorizare s-a dus către ESMA.

Deci, ne uitam la o Uniune Europeană care, pe de o parte, transmite pe toate căile mesajele că piaţa europeană e fragmentată, şi că ar dori o consolidare, ceea ce merită o discuţie, adică eu chiar am nişte opinii legat de cum ar trebui să arate această consolidare la nivel european din perspectiva pieţei de capital. Dar lăsând deoparte opinia mea, aceeaşi autoritate care spune că piaţa e prea fragmentată trebuie să vină să autorizeze o fragmentare suplimentară a pieţei prin autorizarea a încă unei instituţii.

Adică, ce vreau să spun, este că acum contextul este mult mai complicat decât contextul pe care îl aveam în urmă cu doi ani sau trei ani în procesul de autorizare", a spus Radu Hanga, la Profit- Piaţa de Capital.forum, eveniment organizat de Profit.ro.

El a menţionat că realizarea Contrapărţii Centrale va ajuta Bursa de Valori Bucureşti să lanseze instrumente financiare derivate.

 

Contrapartea centrală este o persoană juridică română, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorizată şi supravegheată de A.S.F., care se interpune între contrapărţile la contractele tranzacţionate pe una sau mai multe pieţe financiare, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător şi vânzător pentru fiecare cumpărător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel