Arma secretă a Ucrainei care spune rușilor: ”Vă vedem și vă putem ucide”
Autor: Matei Ion | 08 mai 2022, 11:39
Ucraina este puternic sprijinită din aer
Ucraina este puternic sprijinită din aer
Ucraina are o armă secretă care lucrează în favoarea ei și care o ajută să înfrunte armata rusă.

Statele Unite și-au pus comunitatea de informații să lucreze în favoarea Ucrainei. Informațiile pe care le furnizează s-ar putea dovedi mai letale decât oricare dintre armele pe care NATO le trimite pentru a lupta împotriva Rusiei.

În urmă cu câteva zile au apărut două infromații care confirmau rolul profund al sprijinului serviciilor de informații americane pentru efortul de război ucrainean. Prima a dezvăluit că Statele Unite au furnizat o parte din informațiile care au permis forțelor armate ucrainene să țintească și să distrugă posturile de comandă rusești, ucigând, întâmplător sau nu, un număr fără precedent degenerali ruși. A doua relata că Statele Unite ar fi fost implicate în scufundarea navei amiral Moskva a flotei rusești din Marea Neagră, confirmând oficialilor ucraineni locația navei înainte de atacul cu rachete care a provocat daune fatale crucișătorului. Administrația Biden a revenit puțin asupra acestor afirmații, dar oficialii din comunitatea serviciilor de informații și din administrație sunt în mod clar bucuroși să vorbească cu reporterii. 

Relatările pe care le avem până acum sunt vagi cu privire la modul în care datele furnizate de SUA se încadrează în economia informațională a forțelor armate ucrainene. Pentru o eficacitate maximă, datele ar trebui să fie defășurate rapid către unitățile care operează de-a lungul liniei de front și care le pot folosi înainte ca acestea să devină învechite. În război, a avea dreptate la momentul nepotrivit este același lucru cu a greși. Nu știm la ce nivel entitățile americane comunică informații omologilor lor din partea ucraineană. Totuși, mai ales în ceea ce privește uciderea ofițerilor generali ruși, care se deplasează foarte rapid și sunt greu de fixat, nu pare să existe prea multe tampoane între identificarea oportunității și executarea unui atac. 

Pentagonul trimite Ucrainei drone ”ucigașe de tancuri”

Statele Unite au construit, în ultimele decenii, o gamă enorm de impresionantă de sisteme concepute pentru a cerne informații din spații complicate și pentru a transforma aceste informații în informații exploatabile. Originile militare ale sistemului actual au existat încă din anii 1970 (cu antecedente chiar din Primul Război Mondial). Cu toate acestea, sistemul a fost perfecționat în războaiele împotriva terorismului, unde resursele de informații erau necesare pentru a urmări mișcările și activitățile unor unități mici și chiar ale unor indivizi, atât în spații largi, cât și în medii urbane complicate, scrie 19fortyfive.com. Sistemul colectează informații de la sateliți, interceptarea semnalelor, spectrul electromagnetic, spațiul cibernetic, drone și alte aeronave, atunci când acestea sunt disponibile. Acest sistem reprezintă o jumătate din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de complexul de recunoaștere și atac, un sistem de sisteme care permite unui observator să livreze ținte pe care un trăgător le va ucide apoi. Aceasta este cea mai modernă întruchipare a "sistemului modern" care a guvernat lupta terestră încă din ultimele zile ale Primului Război Mondial. 

Știm acum că sistemul american de supraveghere este superior sistemului rusesc și că administrația Biden a pus substanțial acest sistem la treabă pentru a ajuta ucrainenii să ucidă ruși. Importanța furnizării de informații în războiul de mare intensitate este crucială; Statele Unite pot încerca să găsească nervii puterii militare rusești și să-i ajute pe ucraineni să îi secționeze. Există, fără îndoială, o sinergie între sistemul de supraveghere și armele pe care Statele Unite și alții le-au transferat Ucrainei. Serviciile de informații pot identifica coloane de vehicule blindate slab protejate care pot fi atacate și distruse cu rachete Javelin. 

În curând, piesele de artilerie ucrainene cu rază lungă de acțiune livrate de Statele Unite vor putea lovi ținte militare rusești critice la kilometri în spatele frontului. Informațiile culese din Statele Unite pot fi confirmate și integrate cu înregistrările video furnizate de dronele TB2, permițând lovituri mai letale asupra forțelor rusești. 

Asistența americană ar putea deveni și mai letală pe măsură ce trece timpul. Pe măsură ce vremea deasupra Ucrainei se înseninează, sateliții americani ar putea furniza și mai multe informații despre mișcările și desfășurările trupelor rusești. Dar, bineînțeles, există pericole în toate acestea. Este destul de surprinzător faptul că guvernul american și-a recunoscut chiar și parțial rolul în uciderea generalilor ruși, cu atât mai puțin distrugerea navei amiral a Flotei Mării Negre. Furnizarea de informații trupelor ucrainene pe teren nu înseamnă că Statele Unite sunt în război cu Rusia în orice fel de sens juridic al termenului, dar înseamnă că Statele Unite sunt profund implicate în conflict în moduri care sunt, fără îndoială, mai importante decât transferul unor cantități uriașe de echipament militar către Ucraina. În esență, Statele Unite le spun soldaților ruși "vă vedem și vă putem ucide". Rămâne de văzut care va fi răspunsul rușilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe