Cele mai inovatoare țări din UE. Unde se află România

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tineri
Tineri
Cea mai inovatoare dintre toate țările de pe continentul european este una care nu face parte din UE: Elveția!

De fapt, nimic extraordinar, doar câteva schimbări notabile. În clasamentul anual al inovației realizat de Comisia Europeană pe baza a 32 de indicatori, Danemarca a detronat Suedia, care coboară pe poziția secundă, înaintea Finlandei, a Țărilor de Jos și Belgiei. Aceste cinci țări din nordul continentului formează, în terminologia Bruxelles-ului, grupul "liderilor în materie de inovare", cu o performanță globală de peste 125% din media europeană.

Ele sunt urmate de țările vorbitoare de limbă germană (Austria, Germania, Luxemburg), de economiile mici și dinamice ale Irlandei și Ciprului și apoi de Franța, aflată pe ultimul loc al grupului de "inovatori puternici", abia depășind media europeană.

Următorul grup, denumit "inovatori medii", include state membre din sudul Europei, cum ar fi cea de-a treia economie a UE, Italia (sub media UE), cea de-a patra, Spania, Portugalia și Grecia. Acesta include, de asemenea, țări din Europa Centrală care au aderat la UE în 2004, precum Estonia (peste medie), Slovenia, Republica Cehă, Malta și Lituania. În acest an, Ungaria, în ciuda unei situații economice dificile, a reușit să se strecoare în această categorie, în special datorită creșterii numărului de doctoranzi străini.

În ultimul grup, denumit modest "inovatori emergenți", se află Croația, ultimul stat membru care a aderat la UE în 2013, Slovacia, Polonia, Letonia, Bulgaria și România. Aceste ultime două țări închid o serie de clasamente. Îngrijorător este faptul că România, Bulgaria, Letonia, Slovenia și Irlanda și-au îmbunătățit doar marginal scorurile între 2016 și 2023.

Poziția de lider a Coreei

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că, în competiția globală care s-a intensificat în ultimii ani, Europa rămâne serios în urma multor țări dezvoltate. Dacă acordăm Uniunii Europene un punctaj de 100, atunci Coreea de Sud are 126, Canada 121, Statele Unite 113 și Australia la 108. Ceva mai prost sau Japonia, cu 98, și China, cu 95. Potrivit Bruxelles-ului, între 2016 și 2023, Europa a progresat mai lent decât Coreea de Sud, China, Statele Unite, Canada și chiar Brazilia. În această perioadă de șapte ani, China a înregistrat, de departe, cea mai puternică creștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Rompetrol
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Târg imobiliar
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik

pixel