Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
În primul rând trebuie precizat că piața olandeză reprezintă o capitalizare de piață de peste 1,4 trilioane de dolari, aproape dublu față de piața italiană sau spaniolă.
Fintech
Marele campion al bursei olandeze ramane ASML, care este si a treia companie ca mărime pe bursa din Europa, după grupul danez Novo Nordisk si gigantul francez al luxului, LVMH. Jucător cu greutate pe segmentul semiconductorilor, ASML nu produce cipuri strict vorbind. Dar este un specialist în dispozitive folosite pentru fotolitografie, un proces de înaltă tehnologie esențial pentru crearea semiconductorilor. Un know-how diferențiator care a permis ASML să înregistreze anul trecut o creștere de 30% a veniturilor.
Pe același palier se regăsește, pe locul nouă, ASM International (care nu trebuie deci confundat cu ASML) care furnizează și echipamente pentru fabricarea semiconductoarelor. Pe listă nu poate fi inclusă compania NXP Semiconductors derivată din Philips, cu sediul la Eindhoven, dar listată pe Nasdaq și nu la Amsterdam.
Locul doi este ocupat de Prosus, o companie de investiții cu precădere în firme de tehnologie, precum fintech-urile și firme de livrare de alimente. De exemplu, are acțiuni la Delivery Hero, Flink sau piața de automobile Autotrader.
Producătorul de bere Heineken, cu rezultate trimestriale mult sub așteptări, este pe poziția a treia.
Urmează finanțele clasice și mai moderne, cu celebra bancă ING (locul 4) și specialistul în plăți online Adyen (a 6-a). Odinioară mega-star al ratingului olandez, Adyen a cunoscut o scădere impresionantă de 39% într-o singură sesiune în august anul trecut. Dar compania și-a regăsit, între timp, avântul pe bursă.
Compania de discuri Universal Music Group, care lucrează inclusiv cu Taylor Swift și s-a format după ruperea de Vivendi. în 2021, urcă pe locul cinci, situându-se între ING și Adyen.
Exor NV se află pe șapte. Este holdingul familiei italiene Agnelli, condusă de John Elkann, marele moștenitor și nepotul lui Gianni Agnelli. Exor deține astfel participații la grupurile de automobile Ferrari și Stellantis (după fuziunea dintre PSA și Fiat Chrysler). Holdingul are însă și acțiuni la Philips, Juventus Turin (care este listată la bursă) și Christian Louboutin.
Grupul profesional Wollters Kluwer se află pe locul opt. Top 10 este completat de specialistul în distribuție de masă Ahold Delhaize care s-a născut în 2016 din căsătoria dintre olandezul Ahold și belgianul Delhaize.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Confederaţia patronală...
Capitalizarea Bursei de la...
Zeci de localități din opt...
Pentru prima dată din anii ’90,...
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...