Care sunt de fapt interesele în Afganistan ANALIZĂ
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii
Talibanii
În timp ce talibanii preiau controlul Afganistanului, alți jihadiști efectuează atacuri în regiune. Interesele Chinei sunt pe primul loc.   

Regresul a început chiar înainte ca talibanii să ajungă chiar la Kabul. Orașele au căzut unul după altul săptămâna trecută, iar acum insurgenții islamiști au intrat în capitală. Iar lucrurile se vor agrava pe măsură ce conflictul se va extinde și dincolo de granițele Afganistanului.

Grupurile jihadiste cu sediul în țară, unele cu agende transnaționale precum Al-Qaeda, au acum un șablon pentru înfrângerea guvernelor susținute de marile puteri și au fost încurajate de avansul fulgerător al talibanilor. Acest lucru se întâmplă în timp ce ecosistemul jihadist se confruntă cu cea mai mică presiune împotriva terorismului din ultimele două decenii, ceea ce le oferă cale liberă. Asfandyar Mir, analist de securitate din Asia de Sud pentru Institutul pentru Pace din SUA, spune că este o combinație periculoasă atunci când amenințările cresc în același timp cu scăderea eforturilor de combatere a acestora, notează o analiză Bloomberg.

"Jihadiștii din Asia Centrală și-au flexat mușchii, jihadiștii anti-China au atacat personalul chinez în Pakistan, mai multă violență regională este extrem de plauzibilă - amenințarea este în curs de desfășurare și vorbim doar despre o escaladare", a spus Mir. Prăbușirea republicii afgane după plecarea SUA ar avea o semnificație regională, cum a fost invazia post-9/11 sau retragerea trupelor sovietice și căderea regimului comunist pe care îl susținuseră. Aceasta este o schimbare seismică care va schimba politica în această parte a lumii în moduri greu de prevăzut.

Forța nestăvilită a TALIBANILOR. Imperiul FINANCIAR pe care se sprijină organizația

Este de așteptat ca pericolul imediat să fie regional - în Asia de Sud și Centrală, deoarece geografia și capacitatea limitează propagarea undei de șoc. Interesele chineze în Pakistan au încasat deja o lovitură. În aprilie, o mașină capcană a explodat la un hotel de lux în care era cazat ambasadorul Beijingului în Quetta, nu departe de taberele talibanilor din sudul Afganistanului. Atacul a fost revendicat de către Tehrik-i-Taliban sau talibanii pakistanezi, un grup terorist vag organizat, cu legături cu Al-Qaeda, cu sediul de-a lungul marii frontiere afgano-pakistaneze.

Luna trecută, un atac cu bombă plasată într-un autobuz care se deplasa spre un baraj și un proiect hidroelectric în Dasu, lângă granița Pakistanului cu China, a ucis 12 persoane, inclusiv nouă cetățeni chinezi. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea, dar Beijingul a fost atât de îngrijorat încât a acceptat discuții cu reprezentanți talibani într-o întâlnire cu ministrul de externe Wang Yi. În joc sunt 60 de miliarde de dolari în proiecte pe coridorul economic China-Pakistan, o parte crucială a unui program numit Inițiativa pentru Centură și Drumuri, care aparține președintelui Xi Jinping, împreună cu interese miniere chineze semnificative în Afganistan.

Deși nu a fost prima vizită a talibanilor în China, întâlnirea cu înalți reprezentanți chinezi a fost fără precedent, la fel ca și mesajul public potrivit căruia Beijingul recunoaște grupul ca pe o forță politică legitim.

Afganistanul, o oală sub presiune care se va revărsa dincolo de granițe ANALIZĂ

Wang Yi a afirmat, după ce s-a fotografiat alături de cofondatorul și lider adjunct al grupului, Mullah Abdul Ghani Baradar, că talibanii „o forță militară și politică crucială în Afganistan care se așteaptă să joace un rol important în procesul de pace, reconciliere și reconstrucție a țării."

Ceea ce vrea Beijingul în schimb este ca talibanii să se conformeze angajamentului de a rupe toate legăturile cu organizațiile teroriste, inclusiv TTP și Mișcarea Islamică Turkestan de Est (o grupare pe care Beijingul o învinovățește pentru neliniștile din regiunea Xinjiang). Orice alte atacuri asupra cetățenilor chinezi care lucrează în Asia de Sud, indiferent dacă sunt revendicate de talibani sau alții care operează cu binecuvântarea sa, vor avea, fără îndoială, un impact asupra legăturilor viitoare, deși nu este clar cadă China va trece la represalii.

Fără niciun efort politic sau diplomatic major pentru a diminua avansul talibanilor sau a frâna grupurile care operează în umbra sa, inclusiv Al-Qaeda - mult redusă la 20 de ani după ce SUA a invadat Afganistanul - va fi chestiune de când și nu de dacă va exista o intensificare a atacurilor teroriste. Pericolul este deosebit de acut pentru cele șase țări care se învecinează cu Afganistanul. Dincolo de China, acestea includ Iranul și Pakistanul - precum și India, care va urmări îndeaproape singura sa provincie majoritar musulmană care este Kashmirul. Rusia va fi îngrijorată de impactul asupra Uzbekistanului, Turkmenistanului și Tadjikistanului și de orice revenire a teroriștilor pe teritoriului său.

Propunerea incredibilă a TALIBANILOR pentru trei luni de liniște în Afganistan

Există posibilitatea ca marile puteri - SUA, Rusia și China - să intervină și să-și convingă aliații și prietenii să pună capăt ostilităților. Dar analiștii cred că este puțin probabil. Situația s-a degradat de când SUA și talibanii au ajuns la acordul din februarie anul trecut și vor continua să facă acest lucru.

Inerția și inacțiunea internațională este cea mai probabilă. Ne putem uita la Siria. După un deceniu de război, după mai multe investiții americane, implicare militară și politică, tot Bashar al-Assad este președinte. Țara are cea mai mare populație strămutată, 6,7 milioane, în timp ce 6,6 milioane de refugiați se află în Liban, Turcia și Iordania. Amenințarea reprezentată de grupurile teroriste care operează în Siria și în jurul acesteia, precum și utilizarea și proliferarea armelor chimice, rămâne o preocupare reală. La fel și tendința conflictului de a fi un focar pentru jucători externi precum Rusia, Turcia, Israel și Iran.

Pentru Afganistan, următoarea îngrijorare ar fi că luptătorii străini încep vin iar în valuri din întreaga lume. Insurgenții din alte țări sunt acolo acum, dar mai ales din țările vecine. 

Husain Haqqani, fostul ambasador al Pakistanului la Washington și acum director pentru Asia de Sud și Centrală la Institutul Hudson, spune că talibanii rămân legați de Al-Qaeda și alte grupuri teroriste internaționale prin ideologie, finanțe și formare comune și chiar și căsătorie. „Având în vedere că jihadiștii nu se gândesc prea mult la granițele internaționale și consideră că ordinea globală actuală nu este islamică, este doar o chestiune de timp înainte ca aceștia să-și fixeze din nou ținta asupra Europei și SUA”, a spus el.

Este greu de crezut că toate acestea se vir termina bine. Cu excepția cazului în care marile puteri fac mai mult decât doar să se uite și să spere la mai bine, consecințele indiferenței lor vor fi resimțite și dincolo de granițele Afganistanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel