Carfofii, mai scumpi cu peste 50%! Profesorul Coșea: Ar trebui cercetat de organele în drept
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Te ia cu amețeală când te uiți la prețuri
Te ia cu amețeală când te uiți la prețuri
Rata inflației a depășit, în România, 14%. Spre ce ne îndreptăm? Profesorul de economie Mircea Coșea ne dă răspunsul.

Institutul Național de Statistică a publicat ultimele date privind rata inflației și creșterea prețurilor. Lideri la scumpiri sunt, la capitolul alimente, carfoful, uleiul, dar și mălaiul. Profesorul de economie Mircea Coșea consideră că ”sunt date despre care nu se poate spune în nici un caz că ne îndreptăm spre o rezolvare a acestei situații care va fi, dimpotrivă, din ce în ce mai complicată, după toate aparențele. Inflația continuă să crească, iar dacă ne uităm la principalele produse care au ridicat inflația, ar trebui să ne gândim puțin la incapacitatea economiei românești de a rezolva probleme simple”, a apreciat expertul. 

Este un paradox

De ce nu poate? ”Pentru că scumpirile care au loc sunt scumpiri datorate faptului că noi continuăm să exportăm materie primă, agricolă și să importăm produse finite: mălai, făină. Adică lucruri care pot fi făcute în țară. În privința cartofilor, problema a început să fie publică și este cunoscută. Este un paradox. Ar trebui cercetat de organele în drept: exportăm cartofi în Polonia și de acolo îi importăm la un preț de două ori mai mare. Cum este posibil așa ceva? 

Ajungem la concluzia că, în România, inflația la alimentele de bază nu este dată de situația internațională, de prețurile ridicate pe plan global, de războiul din Ucraina, dar și din incapacitatea actualei conduceri a României de a rezolva probleme simple, care țin de o mai bună legătură între producția agricolă și industria de prelucrare a acesteia, industria alimentară”, a punctat Mircea Coșea. 

Vă imaginați ce înseamnă? 

Există un program, este adevărat, la Ministerul Agriculturii și, a continuat analistul, ”nu pot să nu îl aplaud, pentru că este un program inteligent care trebuie să sprijine procestorii, dar trebuie accelerat, pentru că nu putem să mergem mai departe cu această creștere a inflației. Vă imaginați ce înseamnă, de acum înainte, o creșere de 14% a prețurilor la produsele de bază la oamenii care au venit de sub 2000 de lei și care așteaptă la nesfârșit voucherele acelea și cei 700 de lei? Acest lucru înseamnă o reducere evidentă a consumului de mâncare, adică apropierea de o situație de înfometare. 

Cuvintele sunt foarte grave, sunt foarte dure, dar trebuie să le acceptăm. Nu este posibil să cumpere cu astfel de prețuri alimentele de bază în condițiile în care veniturile nu cresc. Unde o să ajungem? Dacă ar fi fost un cataclism natural, se topesc ghețarii peste tot, este secetă și nu avem de face, dar ceea ce este la noi sunt chestiuni ce se pot rezolva”, a concluzionat el. 

Citește și Nici nu vreți să știți cu cât s-au scumpit CARTOFII și ULEIUL! Greu de crezut

Gazele naturale, uleiul, mălaiul, făina, cartofii, serviciile de apă, canal şi salubritate, dar şi serviciile poştale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în intervalul mai 2021 - mai 2022, preţurile la gaze naturale s-au majorat cu 86,71%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 50,93%, iar uleiul a înregistrat un salt de 44,14%.

Potrivit sursei citate, la capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri importante ale preţurilor au mai fost consemnate la mălai (+31,55%), făină (+30,13%) şi ouă (+16,62%). Totodată, comparativ cu luna anterioară, preţul la cartofi a crescut cu 18,91%, iar uleiul cu 6,03%.

Pe de altă parte, de la lună la lună, există şi produse care s-au ieftinit, precum ouăle, respectiv cu 1,55%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel