Cărțile electronice de identitate se emit din 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Femeie cu un card electronic de identitate / Foto: Freepik
Femeie cu un card electronic de identitate / Foto: Freepik
Începând din 2024, cărțile electronice de identitate vor deveni disponibile pe plan național, nu doar în județul Cluj unde sunt emise în prezent.

Aceste cărți electronice vor putea fi utilizate pentru confirmarea identității și ca documente de călătorie, alături de pașaport, în țările care le acceptă. În paralel, cărțile de identitate standard, pentru cei care preferă varianta non-electronică, vor fi valabile doar pentru identificare internă.

Actualele cărți de identitate, inclusiv cele emise până la finele anului curent, vor putea fi folosite în continuare drept documente de călătorie atâta timp cât sunt în termen de valabilitate. Astfel, pentru a nu restricționa dreptul la liberă circulație până la implementarea la nivel național a cărții electronice de identitate, Ministerul Afacerilor Interne propune, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, utilizarea tuturor cărților de identitate în scopuri de călătorie, nu doar a celor emise până la 31 decembrie, așa cum este în prezent.

Noua propunere extinde posibilitatea utilizării cărților de identitate drept documente de călătorie nu doar pentru cele emise până la finele anului în curs, ci și pentru cele emise după 31 decembrie 2023, în cazul în care sunt în termen de valabilitate, conform proiectului de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică pe site-ul MAI.

Practic, proiectul de Ordonanță de Urgență de la MAI elimină limitarea temporală pentru utilizarea cărților de identitate în călătorii peste hotare până când emisia cărților electronice de identitate se va extinde la nivel național (în prezent, disponibile doar în Cluj). Astăzi, călătoria peste granițe este permisă doar cu cărți de identitate emise până la 31 decembrie 2023.

Propunerea legislativă va actualiza Ordonanța 97/2005 referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, permitând cărților de identitate în termen de valabilitate să servească drept documente de călătorie în statele membre UE și în statele terțe care le recunosc ca atare, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului.

Astfel, nu va mai exista condiția ca actele de identitate să fie emise până la 31 decembrie 2023 pentru a fi folosite în călătorii peste hotare.

Conform Ordonanței Guvernului 12/2023, care intră în vigoare din februarie, actul de identitate va putea, în general, să ateste identitatea, cetățenia și, după caz, domiciliul sau reședința în România. În plus, dovada reședinței se va putea face și cu un document numit dovadă de reședință, care va însoți cărțile de identitate standard, cărțile electronice de identitate și cărțile de identitate provizorii.

Cărțile electronice de identitate, în termen de valabilitate, vor putea fi folosite drept documente de călătorie în statele membre UE și în statele terțe care le recunosc ca atare, conform aceluiași act normativ.

Ordonanța nu exclude persoanele cu cărți de identitate emise înainte de apariția celor electronice (cele actuale). Astfel, conform acestei propuneri legislative, cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, în termen de valabilitate, vor rămâne documente de călătorie acceptate în statele membre UE și în statele terțe care le recunosc ca atare.

Astfel, cărțile emise până la sfârșitul anului, alături de pașaport și de cărțile electronice de identitate, vor putea fi folosite în continuare drept documente de călătorie, cu condiția să fie în termen de valabilitate.

Pe de altă parte, cărțile de identitate standard (fără cip), care reprezintă o alternativă la cele electronice, vor putea fi folosite doar pentru identificare internă, nu și pentru călătorii în afara granițelor.

În prezent, emiterea actelor de identitate electronice este posibilă doar în județul Cluj, însă autoritățile au anunțat extinderea acestei practici la nivel național în anul următor.

De asemenea, statul va suporta costul emiterii a cel puțin cinci milioane de cărți electronice de identitate. Conform estimărilor, suma alocată va acoperi costurile pentru aceste acte emise în următorii trei ani, până în 2026.

Mai multe detalii despre schimbările referitoare la actele de identitate la începutul anului pot fi găsite aici.

De asemenea, MAI a propus un alt proiect care prevede că persoanele cu vârsta de peste 14 ani nu vor trebui să plătească contravaloarea cărții electronice de identitate în cazul primei cereri, într-un interval de cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel