Curs BNR. Leul, între două focuri. Aurul, din nou vedeta zilei
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Benzinăriile din Bucureşti şi din ţară au fost asaltate de şoferi, săptămâna trecută, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini.
Sâmbătă, 19 martie 2022, potrivit peco-online.ro, benzina standard se vinde, în Bucureşti, cu preţuri cuprinse între 7,60 lei şi 8,00 lei, în timp ce benzina superioară pleacă de la 7,87 lei şi ajunge până la 8,54 lei/litru.
Motorina standard - 7,80lei/L - 8,26lei/L
Motorina Superioară - 8,21lei/L - 8,74lei/L
"Nu există o legătură directă nicăieri în lumea asta între prețul zilnic sau mă rog, o perioadă scurtă la brut și prețul la pompa.
Asta pentru că intervin anumite elemente între prețul la pompa și prețul brutului. Mai sunt elemente spre exemplu existența unor stocuri. Deci au stocuri și le vând până când se cumpără la prețul zilei. Intervine problema transportului, problema cotațiilor. Deci nu putem să spunem că în momentul în care la extracție a scăzut prețul, la pompă scade prețul. Există o perioadă de timp care depinde de cerere și de ofertă, dacă cererea este mare, rulajul este mare, deci perioada se scurtează.
Problema este că nu există în România un raport între dinamica brutului și dinamica prețului la pompă, în sensul în care dacă la brut crește prețul, la pompă crește prețul imediat, ceea ce nu este corect. E un element de cerere și ofertă, un element de speculă. În momentul în care la brut scade prețul, la pompă în România nu scade în aceeași măsură. Rămâne la o anumită limită superioară. Deci aici este o problemă care trebuie studiată și pusă în contextul unor aranjamente care sunt pe piață. Eu nu aș spune că sunt aranjamente chiar de natură monopolistică. Dar sunt niște aranjamente care au loc asta e clar. Niște înțelegeri care fac ca prețul să fie menținuți la o anumită limită indiferent de felul cum evoluează brutul. Asta ar trebui să facă Consiliul Concurenței, asta ar trebui să facă cei care sunt din partea statului, instituții de control.", a declarat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Persoane fizice care fac...
Autoritățile bulgare au anunțat...
Embargoul neoficial al Chinei...
Ministrul Energiei respinge...
Rata anuală a inflaţiei în zona...
Uniunea Europeană are în vedere...
HistoSonics, compania susținută...
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
CEO-ul GM, Mary Barra, laudă...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...