Cât costă litrul de benzină și motorină astăzi, 18 septembrie. Un plin, tot mai scump

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
La benzinărie
La benzinărie
În Italia, un litru de benzină a ajuns deja 3 euro, în Franța, a depășit 2 euro. Carburanții se scumpesc aproape peste tot în lume, o tendință justificată, parțial, de creșterea prețurilor la petrol. 

Într-adevăr, pe piețele internaționale prețul petrolului a urcat luni, pe fondul așteptărilor legate de o adâncire a deficitului de ofertă în ultimul trimestru al anului, după ce Arabia Saudită și Rusia au prelungit măsurile de reducere a cotelor de producere. Astfel, țițeiul marca Brent a atins, în această dimineață, 93,98 dolari/baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a ajuns la 90,92 dolari pe baril.

Ascensiune susținută, de asemenea, și de "politica de stimulare a Chinei, de datele economice optimiste venite din SUA”, a comentat Tina Teng, analist la CMC Markets, referindu-se la reducerea de săptămâna trecută a ratei rezervelor de către banca centrală chineză pentru a stimula lichiditatea și a susține economia.

Brent și WTI urcă de trei săptămâni la rând, perioadă în care au atins cele mai ridicate niveluri din noiembrie, după ce Arabia Saudită și Rusia au decis să prelungească până la sfârșitul anului decizia lor de a furniza mai puțin aur negru pe piețe, iar rafinăriile chinezești au crescut producția, stimulate de marjele puternice de export.

Ambele contracte sunt, de asemenea, pe cale să înregistreze cea mai mare creștere trimestrială de la invadarea Ucrainei de către Rusia în primul trimestru din 2022. "Reducerile de producție decise de Arabia Saudită au stabilizat piața în iulie, dar acum este probabil să împingă piața spre un deficit de 2 milioane de bpd (barili pe zi) în trimestrul al patrulea", au estimat analiștii ANZ. Pe de altă parte, creșterea cererii globale de petrol este pe cale să ajungă la 2,1 milioane de bpd, au adăugat ei, în conformitate cu previziunile Agenției Internaționale pentru Energie și ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Prin urmare, scumpirea carburanților devine, în acest context, rezultatul logic al evoluției pieței petrolului. Ca atare, în București un litru de benzină standard a ajuns să coste 7,44 lei, fiind cel mai mare tarif aplicat de o singură benzinărie, cea a companiei MOL din str. Turnu Măgurele nr. 110-112. La polul opus, cea mai ieftină benzină standar este comercializată, astăzi, la un preț de 7,22 lei/litru de mai multe stații de alimentare, precum benzinăria Petrom din str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A sau la trei benzinării Lukoil din sectorul 1. În ceea ce privește benzina superioară, prețurile oscilează într-un coridor cuprins între 7,68 lei/litru și 8,09 lei/litru, conform site-ului peco-online. 

Motorina standard, cea mai ieftină, de 7,53 lei/litru, se găsește, în București, la două benzinării: Petrom, din str. Dr Herescu Petre 2A și Lukoil, din bd. Preciziei nr. 34. Cea mai scumpă costă 7,67 lei/litru și este vândută de șase stații de alimentare MOL situate în sectoarele 1 și 5. Prețurile la motorina superioară încep de la 7,89 lei/litru (Petrom și Lukoil) și ajung la 8,17 lei/litru (benzinăriile MOL). 

Mergând la Cluj, se poate observa, conform aceluiași site peco-online, că un litru de benzină standard costă între 7,25 lei și 7,32 lei, mult mai ieftin decât în București. La fel și în cazul benzinei superioare, unde prețurile variază de la 7,72 lei/litru (cel mai mic preț oferit de Petrom) și 7,98 lei (cel mai ridicat tarif afișat de mai multe benzinării, inclusiv MOL, OMV, Gazprom, Rompetrol. La motorină standard prețurile oscilează de la 7,56 lei/litru (Lukoil, Petrom) și 7,62 lei/litru (majoritatea benzinăriilor din oraș). Motorina superioară ajunge la 8,13 lei/litru (MOL, OMV, Rompetrol), pornind de la 7,92 lei/litru (Lukoil, Petrom). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel