Cât costă litrul de benzină și motorină astăzi, 18 septembrie. Un plin, tot mai scump
Autor: DCBusiness Team | 18 sep 2023, 10:19
La benzinărie
La benzinărie
În Italia, un litru de benzină a ajuns deja 3 euro, în Franța, a depășit 2 euro. Carburanții se scumpesc aproape peste tot în lume, o tendință justificată, parțial, de creșterea prețurilor la petrol. 

Într-adevăr, pe piețele internaționale prețul petrolului a urcat luni, pe fondul așteptărilor legate de o adâncire a deficitului de ofertă în ultimul trimestru al anului, după ce Arabia Saudită și Rusia au prelungit măsurile de reducere a cotelor de producere. Astfel, țițeiul marca Brent a atins, în această dimineață, 93,98 dolari/baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a ajuns la 90,92 dolari pe baril.

Ascensiune susținută, de asemenea, și de "politica de stimulare a Chinei, de datele economice optimiste venite din SUA”, a comentat Tina Teng, analist la CMC Markets, referindu-se la reducerea de săptămâna trecută a ratei rezervelor de către banca centrală chineză pentru a stimula lichiditatea și a susține economia.

Brent și WTI urcă de trei săptămâni la rând, perioadă în care au atins cele mai ridicate niveluri din noiembrie, după ce Arabia Saudită și Rusia au decis să prelungească până la sfârșitul anului decizia lor de a furniza mai puțin aur negru pe piețe, iar rafinăriile chinezești au crescut producția, stimulate de marjele puternice de export.

Ambele contracte sunt, de asemenea, pe cale să înregistreze cea mai mare creștere trimestrială de la invadarea Ucrainei de către Rusia în primul trimestru din 2022. "Reducerile de producție decise de Arabia Saudită au stabilizat piața în iulie, dar acum este probabil să împingă piața spre un deficit de 2 milioane de bpd (barili pe zi) în trimestrul al patrulea", au estimat analiștii ANZ. Pe de altă parte, creșterea cererii globale de petrol este pe cale să ajungă la 2,1 milioane de bpd, au adăugat ei, în conformitate cu previziunile Agenției Internaționale pentru Energie și ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Prin urmare, scumpirea carburanților devine, în acest context, rezultatul logic al evoluției pieței petrolului. Ca atare, în București un litru de benzină standard a ajuns să coste 7,44 lei, fiind cel mai mare tarif aplicat de o singură benzinărie, cea a companiei MOL din str. Turnu Măgurele nr. 110-112. La polul opus, cea mai ieftină benzină standar este comercializată, astăzi, la un preț de 7,22 lei/litru de mai multe stații de alimentare, precum benzinăria Petrom din str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A sau la trei benzinării Lukoil din sectorul 1. În ceea ce privește benzina superioară, prețurile oscilează într-un coridor cuprins între 7,68 lei/litru și 8,09 lei/litru, conform site-ului peco-online. 

Motorina standard, cea mai ieftină, de 7,53 lei/litru, se găsește, în București, la două benzinării: Petrom, din str. Dr Herescu Petre 2A și Lukoil, din bd. Preciziei nr. 34. Cea mai scumpă costă 7,67 lei/litru și este vândută de șase stații de alimentare MOL situate în sectoarele 1 și 5. Prețurile la motorina superioară încep de la 7,89 lei/litru (Petrom și Lukoil) și ajung la 8,17 lei/litru (benzinăriile MOL). 

Mergând la Cluj, se poate observa, conform aceluiași site peco-online, că un litru de benzină standard costă între 7,25 lei și 7,32 lei, mult mai ieftin decât în București. La fel și în cazul benzinei superioare, unde prețurile variază de la 7,72 lei/litru (cel mai mic preț oferit de Petrom) și 7,98 lei (cel mai ridicat tarif afișat de mai multe benzinării, inclusiv MOL, OMV, Gazprom, Rompetrol. La motorină standard prețurile oscilează de la 7,56 lei/litru (Lukoil, Petrom) și 7,62 lei/litru (majoritatea benzinăriilor din oraș). Motorina superioară ajunge la 8,13 lei/litru (MOL, OMV, Rompetrol), pornind de la 7,92 lei/litru (Lukoil, Petrom). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe