Cât ne costă amânările în cazul legii offshore. Chisăliţă: Există o problemă foarte mare
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Legea offshore a generat multe discuții
Legea offshore a generat multe discuții
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre ce ar însemna o amânare a începerii exploatării de gaz din Marea Neagră.

"În urmă cu cinci ani de zile aproape s-a luat hotărârea modificării legii offshore. De atunci practic toți actorii din Marea Neagră sub o formă sau alta au redus activitățile de cercetare exploatare dezvoltare în zona cercetărilor pe care le făceau. Singura companie care a ales să meargă mai departe a fost BSOG. Probabil așa cum am bănuit și atunci și cumva acum se confirmă, în baza unor înțelegeri avute la nivel guvernamental că până la momentul în care ei vor finaliza toate lucrările de investiții cumva lucrurile se vor așeza vor fi mai stabile și cunoscute.

Probabil că în baza acelor înțelegeri care au existat în anul 2018 în momentul de față BSOG își rezervă acest drept de a recupera sau de a se încadra în înțelegerile avute cu reprezentanții și autoritățile statului român în sensul în care să se ajungă la un compromis în ceea ce privește hai să zicem aspectele fiscale ale exploatării gazelor din Marea Neagră. O problemă o reprezintă într-adevăr această împărțire dacă vreți a veniturilor care se obțin din exploatarea gazelor.

Dar mai există o problemă foarte mare în actuala lege a offshore care vorbește de faptul că doar o parte din investițiile realizate de către companiile care au făcut cercetare acolo sunt recunoscute ca și costuri ceea ce face ca pentru investitori inclusiv pentru BSOG să existe o mare problemă. Pentru că de fapt toate acele cheltuieli care au fost realizate în faza de cercetare dacă nu vor fi recunoscute ca și costuri există posibilitatea de fapt de a reduce mult mai mult veniturile pe care le vor companiile din zona exploatării gazelor din Marea Neagră", a explicat Dumitru Chisăliță la Digi24.

COVID-19. Vin veşti ÎNGRIJORĂTOARE. Ce se întâmplă în China

Ce ar însemna o amânare a începerii exploatării de gaz din Marea Neagră

"Noi ca și asociație în mai multe rânduri am recomandat autorităților române să rezolve aceste divergențe care există cu Rusia. Din punctul nostru de vedere exista posibilitatea ca încă de iarna trecută o parte din gazele care erau deja identificate de această companie să ajungă pe piața românească. Din păcate nu au ajuns și asta a însemnat să consumăm gaze mai multe de la ruși.

Părerea mea că dacă nu se va ajunge la un compromis în relațiile dintre această companie și autoritățile statului român în conformitate probabil cu promisiunile și cu înțelegerile care au fost realizate anterior e posibil ca și anul acesta să nu vedem sau să punem o cantitate mică de gaze naturale ceea ce înseamnă că România să rămână în continuare puternic dependentă de importurile de gaze", a încheiat expertul.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel