Mari investiții. Burduja: ”România nu-şi mai permite să piardă timp"
Ministerul Energiei a lansat în...
"În urmă cu cinci ani de zile aproape s-a luat hotărârea modificării legii offshore. De atunci practic toți actorii din Marea Neagră sub o formă sau alta au redus activitățile de cercetare exploatare dezvoltare în zona cercetărilor pe care le făceau. Singura companie care a ales să meargă mai departe a fost BSOG. Probabil așa cum am bănuit și atunci și cumva acum se confirmă, în baza unor înțelegeri avute la nivel guvernamental că până la momentul în care ei vor finaliza toate lucrările de investiții cumva lucrurile se vor așeza vor fi mai stabile și cunoscute.
Probabil că în baza acelor înțelegeri care au existat în anul 2018 în momentul de față BSOG își rezervă acest drept de a recupera sau de a se încadra în înțelegerile avute cu reprezentanții și autoritățile statului român în sensul în care să se ajungă la un compromis în ceea ce privește hai să zicem aspectele fiscale ale exploatării gazelor din Marea Neagră. O problemă o reprezintă într-adevăr această împărțire dacă vreți a veniturilor care se obțin din exploatarea gazelor.
Dar mai există o problemă foarte mare în actuala lege a offshore care vorbește de faptul că doar o parte din investițiile realizate de către companiile care au făcut cercetare acolo sunt recunoscute ca și costuri ceea ce face ca pentru investitori inclusiv pentru BSOG să existe o mare problemă. Pentru că de fapt toate acele cheltuieli care au fost realizate în faza de cercetare dacă nu vor fi recunoscute ca și costuri există posibilitatea de fapt de a reduce mult mai mult veniturile pe care le vor companiile din zona exploatării gazelor din Marea Neagră", a explicat Dumitru Chisăliță la Digi24.
Ce ar însemna o amânare a începerii exploatării de gaz din Marea Neagră
"Noi ca și asociație în mai multe rânduri am recomandat autorităților române să rezolve aceste divergențe care există cu Rusia. Din punctul nostru de vedere exista posibilitatea ca încă de iarna trecută o parte din gazele care erau deja identificate de această companie să ajungă pe piața românească. Din păcate nu au ajuns și asta a însemnat să consumăm gaze mai multe de la ruși.
Părerea mea că dacă nu se va ajunge la un compromis în relațiile dintre această companie și autoritățile statului român în conformitate probabil cu promisiunile și cu înțelegerile care au fost realizate anterior e posibil ca și anul acesta să nu vedem sau să punem o cantitate mică de gaze naturale ceea ce înseamnă că România să rămână în continuare puternic dependentă de importurile de gaze", a încheiat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
În deșertul arid al Arizonei,...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...