Cât va costa noul stadion Dinamo şi care sunt detaliile proiectului - Decizie în şedinţa de Guvern

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Pe agenda şedinţei de joi, 21 martie, a Guvernului, se află şi o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire Arenă multifuncțională C.S. Dinamo București, Șos. Ștefan cel Mare, nr. 7-9, Lot 1/1, sectorul 2, București”.

Obiectivul de investiții care face obiectul prezentului proiect va dispune, pe lângă stadion, de spații complementare pentru sport: sală box cu trei ringuri, sală haltere, sală judo și lupte, cu un tatami judo și două suprafețe pentru lupte, sală gimnastică, fitness, sală scrimă – corp central; spații utilizate pentru amenajarea vestiarelor și a altor spații conexe pentru personal - corp perimetral; spații pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis și pentru două vestiare pentru zona atletism; spații cantonament - amplasat în corpul perimetral; cantină și amfiteatru. Foyerul spațiilor de cazare va adăposti, în același spațiu, spații cu diverse funcțiuni specifice: desk recepție, sală mic dejun, zona lounge pentru oaspeți, cu bar. De asemenea, sunt prevăzute spații pentru spectatori-public general (locuri în tribune, distribuția spectatorilor, facilități sanitare și pentru servire), spații pentru public VIP, spații pentru galeria oaspete, spații pentru echipe și oficiali, spații pentru organizatori și securitate, spații pentru presă, transmisii TV, depozitări și alte spații tehnice aferente întreținerii clădirii, dotare sanitară, facilități pentru persoane cu handicap locomotor.

Spațiul expozițional urmează să găzduiască evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă ce va expune trofeele clubului. Acesta este amenajat în corpul perimetral, pe latura vestică. Birourile clubului sunt amenajate în corpul perimetral, pe latura sud-vest, către limita de proprietate față de spitalul clinic de urgență. Prin proiect este prevăzută o aripă dedicată conducerii, cu birouri individuale și respectiv o aripă pentru restul personalului, cu 1-2 spații tip open space, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Detalii tehnice

 

Stadionul va fi dimensionat conform cerințelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, îndeplinind inclusiv cerințele superioare acestui standard. Acesta va fi un teren de joc înierbat pentru fotbal, incinta având dimensiunile 125x85 metri, unde se vor desfășura meciuri de fotbal si rugby. În cazul în care echipele acced în competiții internaționale stadionul va asigura condiții complete pentru susținerea meciurilor la acest nivel. De asemenea, stadionul poate fi închiriat și altor echipe din țară care momentan nu au condiții adecvate pentru organiarea de meciuri la nivel național sau internațional. Stadionul va fi dotat cu o serie de funcțiuni conexe, care asigură fie complementaritate de funcționare pentru activitatea sportivă (sălile de antrenament ale secțiilor sportive), fie elemente pentru atragerea publicului general.

 

Stadionul va corespunde următoarelor clasificări competiționale:

- conform NP 066-02: stadion tip arenă, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) și de categoria I – nivel de competiție internațional;

- conform UEFA: stadion de categoria 4, conform „UEFA Stadium Infrastructure Regulations – Edition 2018”.

- conform FRF: stadion de categoria I – nivel internațional de competiție.

Principalele capacități:

În incinta stadionului se vor găsi 309 locuri de parcare.
Număr persoane – utilizatori
Arena stadion: 25.059 locuri, din care:
-inel inferior: 8.952 locuri;
-inel superior: 14.547 locuri;
-persoane cu disabilități: 184 locuri;
-însoțitori: 184 locuri;
-boxa VIP 1: 940 locuri;
-loje VIP 0: 252 locuri
-presa scrisă: 30 locuri cu desk/30 locuri fără desk
-presa radio/TV – 10 pupitre a câte 3 locuri.
Suprafața desfășurată totală a arenei este de 66.716 mp.
Categoria şi clasa de importanţă;
⮚ Categoria de importanță - ,,B’’ conf. HG nr. 766/97
⮚ Clasa de importanță - II - (conform Codului de proiectare seismică P100/1 –
2013)
⮚ Risc de incendiu “mic” / grad de rezistență la foc II.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA)ː 854.573.000 lei.

 

Finanțarea investiției

Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, alocat pentru Clubul Sportiv Dinamo București, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel