În ultimele trei luni ale acestui an, economia Israelului ar putea să înregistreze o contractare de 11% în ritm anual, conform estimărilor băncii americane JPMorgan Chase & Co., ca urmare a escaladării conflictului cu Hamas, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.
Băncile inițiale ale JPMorgan referitoare la impactul economic al războiului, care a izbucnit pe 7 octombrie, s-au dovedit a fi prea optimiste, conform analiștilor JPMorgan, așa cum rezultă dintr-un raport datat 27 octombrie.
Aceste noi prognoze survin la aproximativ 24 de ore după ce Israelul a declanșat o invazie terestră în Gaza, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că urmează o campanie "lungă și dificilă," conform celor raportate de Bloomberg.
Aceasta reprezintă cea mai pesimistă estimare publicată de o mare bancă de pe Wall Street. Totuși, investitorii au vândut masiv active israeliene, iar indicele principal al bursei de la Tel Aviv a înregistrat o scădere de 1% începând cu data de 7 octombrie, iar moneda israeliană a atins cea mai redusă valoare din 2012.
Prognoza privind o contracție de 11% în perioada octombrie-decembrie 2023 este ajustată în funcție de factorii sezonieri și se compară cu trimestrul al treilea. Pentru întregul an, analiștii JPMorgan estimează o creștere a PIB-ului Israelului de 2,5%, urmată de o creștere de 2% în 2024.
Cu toate acestea, analiștii avertizează că "riscurile sunt orientate în jos." Ei adaugă că "evaluarea impactului războiului asupra economiei Israelului rămâne dificilă din cauza incertitudinii referitoare la amploarea și durata conflictului, precum și din cauza lipsei de date detaliate."
Experții de la JPMorgan subliniază că recentele conflicte ale Israelului, inclusiv cel cu Hamas din 2014 și războiul din 2006 cu Hezbollah, "abia au afectat activitatea economică," însă "actualul război a avut un impact mult mai mare asupra securității interne și încrederii." Numărul deceselor este deja mai mare decât în conflictele menționate anterior, iar guvernul condus de Netanyahu a mobilizat un număr semnificativ de rezerviști, reprezentând 5% din forța de muncă a Israelului, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din istoria țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
utin cere negocieri directe cu...
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Grupaj de ştiri.
Tinerii germani şi-au pierdut...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...