Poveste americană. Cazul Elizabeth Holmes: De la succes, a ajuns după gratii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
A vândut un vis, un vis frumos, dar a ajuns după gratii
A vândut un vis, un vis frumos, dar a ajuns după gratii
O lovitură neașteptată pentru Elizabeth Holmes, o femeie de afaceri care a fost mult timp copilul îndrăgit, un fel de idol în Silicon Valley. Start-up-ul său Theranos, care promitea să revoluționeze procedura de testare a sângelui, a atras investiții de sute de milioane de dolari.

Totuși, compania pe care a construit-o se baza pe o tehnologie care nu a funcționat. Era vorba despre o mașină aparent incredibilă, care trebuia să fie capabilă să efectueze diagnosticarea sângelui de la o singură picătură de sânge prelevată din deget. De necrezut, ca să nu mai vorbim de fantezie.

S-au irosit milioane de dolari, iar unii dintre cei care au folosit testele de sânge Theranos, inclusiv un pacient bolnav de cancer, susțin că au fost diagnosticați greșit. La începutul acestui an, la ani buni de la prăbușirea Theranos, Elizabeth Holmes a fost condamnată pentru fraudă electronică și conspirație într-un proces derulat în California.

Pentru cineva din afara Silicon Valley, povestea pare absurdă. Cum au putut fi păcăliți atâți oameni? Dar în universul Silicon Valley, mulți cred că Theranos, departe de a fi o aberație, dezvăluie problemele sistemice ale culturii startup-urilor.

Euforia orbește, parcă

În Silicon Valley, nu este ceva neobișnuit să promovezi un produs care incredibil de promițător, iar Holmes a fost foarte bună la acest capitol. După ce a renunțat la studiile efectuate la prestigioasa Universitate Stanford, Elizabeth, extrem de elocventă și stăpână pe sine, era, s-a lansat în aventura vieții sale - promovarea unei viziuni, aceea de a revoluționa diagnosticarea bolilor.

Sceptici, mulți experți au avertizat că ideea ei nu va funcționa. Dar a afișat o încredere de nezdruncinat, încât a convins și a spulberat toate îndoielile. "Este ceva înrădăcinat în cultura lor", a comentat Margaret O'Mara, autoarea cărții ”The Code: Silicon Valley and the Remaking of America”. "Dacă ai o companie tânără pe care vrei să o dezvolți cu un produs inedit, aroganța de care dai dovadă, va fi acceptată și susținută", a mai spus ea.

Mai ales în stadiul incipient, când firma face primii pași, investitorii tind să se concentreze asupra oamenilor și ideilor, mai degrabă decât să caute o tehnologie solidă. Holmes a știut să vândă acest vis, întruchipând o mantră din Silicon Valley: "Fake it till you make it". Problema e că tehnologia ei nu funcționa cum trebuie. În instanță, avocații ei au susținut că, de fapt, Holmes a fost o femeie de afaceri ratată, nu o escroacă.

Citește și Misterioasa Maria Ortega. Povestea frumoasei moștenitoare a imperiului Zara

Citește și Diamantul blestemat. Nu este film. Este o poveste adevărată

"Theranos a fost un avertisment privind o schimbare a unei culturi care, în Silicon Valley, a permis ca promotorii și ticăloșii să prospere", a comentat Roger McNamee, care a investit în Theranos. Este vorba, potrivit spuselor sale, despre cultura secretului și a minciunii din Silicon Valley, care este "absolut endemică".

Ambiția poate fi bună, din dorința de a transforma un vis în realitate au apărut, spre exemplu, computerele și smartphone-urile. Dar pentru investitori, încercarea de a separa șarlatanii de revoluționari este o provocare în continuă evoluție. În august, Manish Lachwani, CEO și fondator al aplicației HeadSpin, a fost arestat pentru că ar fi fraudat investitori. 

Păstrarea secretelor

În Silicon Valley, proprietatea intelectuală este foarte bine protejată. "Rețeta pentru Coca-Cola", rețeta secretă, este adesea ceea ce face ca o companie să fie valoroasă, iar companiile din domeniul noilor tehnologii sunt deosebit de sensibile la faptul că ideile lor sunt copiate sau furate.

Secretul este important pentru succesul acestor companii, dar cultura secretului poate fi folosită și ca o perdea de fum, în special atunci când angajații și investitorii nu înțeleg sau nu au acces la tehnologia în sine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel