Poveste americană. Cazul Elizabeth Holmes: De la succes, a ajuns după gratii
Autor: Simona Haiduc | 13 feb 2022, 13:31
A vândut un vis, un vis frumos, dar a ajuns după gratii
A vândut un vis, un vis frumos, dar a ajuns după gratii
O lovitură neașteptată pentru Elizabeth Holmes, o femeie de afaceri care a fost mult timp copilul îndrăgit, un fel de idol în Silicon Valley. Start-up-ul său Theranos, care promitea să revoluționeze procedura de testare a sângelui, a atras investiții de sute de milioane de dolari.

Totuși, compania pe care a construit-o se baza pe o tehnologie care nu a funcționat. Era vorba despre o mașină aparent incredibilă, care trebuia să fie capabilă să efectueze diagnosticarea sângelui de la o singură picătură de sânge prelevată din deget. De necrezut, ca să nu mai vorbim de fantezie.

S-au irosit milioane de dolari, iar unii dintre cei care au folosit testele de sânge Theranos, inclusiv un pacient bolnav de cancer, susțin că au fost diagnosticați greșit. La începutul acestui an, la ani buni de la prăbușirea Theranos, Elizabeth Holmes a fost condamnată pentru fraudă electronică și conspirație într-un proces derulat în California.

Pentru cineva din afara Silicon Valley, povestea pare absurdă. Cum au putut fi păcăliți atâți oameni? Dar în universul Silicon Valley, mulți cred că Theranos, departe de a fi o aberație, dezvăluie problemele sistemice ale culturii startup-urilor.

Euforia orbește, parcă

În Silicon Valley, nu este ceva neobișnuit să promovezi un produs care incredibil de promițător, iar Holmes a fost foarte bună la acest capitol. După ce a renunțat la studiile efectuate la prestigioasa Universitate Stanford, Elizabeth, extrem de elocventă și stăpână pe sine, era, s-a lansat în aventura vieții sale - promovarea unei viziuni, aceea de a revoluționa diagnosticarea bolilor.

Sceptici, mulți experți au avertizat că ideea ei nu va funcționa. Dar a afișat o încredere de nezdruncinat, încât a convins și a spulberat toate îndoielile. "Este ceva înrădăcinat în cultura lor", a comentat Margaret O'Mara, autoarea cărții ”The Code: Silicon Valley and the Remaking of America”. "Dacă ai o companie tânără pe care vrei să o dezvolți cu un produs inedit, aroganța de care dai dovadă, va fi acceptată și susținută", a mai spus ea.

Mai ales în stadiul incipient, când firma face primii pași, investitorii tind să se concentreze asupra oamenilor și ideilor, mai degrabă decât să caute o tehnologie solidă. Holmes a știut să vândă acest vis, întruchipând o mantră din Silicon Valley: "Fake it till you make it". Problema e că tehnologia ei nu funcționa cum trebuie. În instanță, avocații ei au susținut că, de fapt, Holmes a fost o femeie de afaceri ratată, nu o escroacă.

Citește și Misterioasa Maria Ortega. Povestea frumoasei moștenitoare a imperiului Zara

Citește și Diamantul blestemat. Nu este film. Este o poveste adevărată

"Theranos a fost un avertisment privind o schimbare a unei culturi care, în Silicon Valley, a permis ca promotorii și ticăloșii să prospere", a comentat Roger McNamee, care a investit în Theranos. Este vorba, potrivit spuselor sale, despre cultura secretului și a minciunii din Silicon Valley, care este "absolut endemică".

Ambiția poate fi bună, din dorința de a transforma un vis în realitate au apărut, spre exemplu, computerele și smartphone-urile. Dar pentru investitori, încercarea de a separa șarlatanii de revoluționari este o provocare în continuă evoluție. În august, Manish Lachwani, CEO și fondator al aplicației HeadSpin, a fost arestat pentru că ar fi fraudat investitori. 

Păstrarea secretelor

În Silicon Valley, proprietatea intelectuală este foarte bine protejată. "Rețeta pentru Coca-Cola", rețeta secretă, este adesea ceea ce face ca o companie să fie valoroasă, iar companiile din domeniul noilor tehnologii sunt deosebit de sensibile la faptul că ideile lor sunt copiate sau furate.

Secretul este important pentru succesul acestor companii, dar cultura secretului poate fi folosită și ca o perdea de fum, în special atunci când angajații și investitorii nu înțeleg sau nu au acces la tehnologia în sine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?