Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
CCIR consideră că alocarea unor sume foarte importante la capitolul investiții, sume care în următorii ani ar urma să-și dubleze valoarea, reprezintă cheia relansării economice și, în același timp, un act responsabilitate din partea Guvernului României. Astfel, pentru anul 2021, investițiile sunt estimate la 5,50% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde lei, față de anul anterior. Din totalul investițiilor, 32,1 miliarde de lei vor fi din fonduri europene, iar 29,3 miliarde lei din fonduri naționale.
“De fiecare data, când ni s-a oferit ocazia, noi, cei de la CCIR am ridicat problema alocării de către guvernele existente la acea dată a unor sume foarte mici pentru investiții. Totodată, am atras atenția asupra importanței atragerii de fonduri europene. Din punctul nostru de vedere, rezolvarea acestor două probleme reprezintă unica soluție de redresare pe termen mediu și lung a economiei românești. De asemenea, mediul de afaceri consideră că acestea sunt prioritățile. Astfel, ne bucură faptul că pentru prima oară după foarte mult timp, Guvernul României pune pe masă un proiect de buget atât de ambițios, în care sumele alocate pentru investiții sunt fără precedent”, consideră președintele CCIR, Mihai Daraban.
CCIR, ca mediator direct între decidentul politic și mediul de afaceri, a semnalat în repetate rânduri concurența neloială a sectorului de stat, în dauna evidentă a celui privat, concurență manifestată pe mai multe paliere economice și sociale. Faptul că Bugetul de Stat 2021 are la bază principiul consolidării prin limitarea cheltuitelor directe, va face ca, în viitor, discrepanța dintre cele două sectoare să se reducă, iar lucrurile să reintre în normal.
“Limitarea cheltuielilor bugetare reprezintă un act de curaj din partea Guvernului României și, totodată, un act necesar pentru a putea vorbi în viitor de un mediu de afaceri privat puternic. De foarte multe ori, companiile românești au avut mai mult de luptat cu concurența făcută de sectorul de stat, decât cu cea din propriul domeniu de activitate. Să ne amintim numai de migrarea personalului din sectorul privat, în cel de stat, odată cu creșterea nejustificativă a salariilor bugetarilor, a ma adăugat Mihai Daraban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...