Curs BNR: Leul a pierdut teren în faţa principalelor valute. Aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Este o exagerare
”Este un eveniment. Faptul că acum se spune că Bucureștiul a devenit centrul de decizie a Europei este o exagerare. Este o chestiune care ține de limbajul acesta sforăitor al politicienilor noștri. Este un eveniment important, este un eveniment care pune în atenție Bucureștiul, dar din punct de vedere al știrilor zilei. Atâta tot”, a punctat de la bun început profesorul Coșea.
Manifestație de protest
Ducându-și ideea la bun sfârșit, profesorul de economie a subliniat că ”Bucureștiul nu este, în nici un caz, un punct din Uniunea Europeană care să se manifeste prin altceva decât prin locație. Nu este un punct de decizie politică, nu este un punct unde s-au luat hotărâri importante din punct de vedere al familiei PPE europene. Este, prin urmare, o manifestare interesantă, o manifestare care intră, în ultimă instanță, în atenția opiniei publice mondiale nu prin ceea ce se discută, ci, așa cum s-a văzut în presa internațională ieri seară și azi dimineață, prin manifestarea de protest organizată în locul unde a avut loc conferința.
Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece
Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Este un eveniment important, dar în nici un caz nu este nici un moment istoric, cum s-a spus, nici epocal. Ce importanță are pentru România? Nu îmi dau seama. Pentru că ceea ce se discută în legătură cu Schengen se putea discuta oriunde și oricând. Faptul că PPE-ul european a reușit, la București, să facă în așa fel, încât Austria să semneze Declarația comună nu este un succes al României, pentru că s-a întâmplat la București. Pe de altă parte, este un act electoral, pentru că trebuie neapărat ca PPE să aibă neapărat un vot bun, care trebuie să fie expresia unei unități. În momentul în care acest document nu întrunea, fie la București, fie în altă parte, unanimitate, nu era o imagine bună pentru familia europeană a PPE înainte de vot și înainte de repunerea în funcție a președintei Comisiei Europene”, a apreciat analistul.
Cea mai importantă etapă pentru viitorul job al lui Iohannis
Cea ce este însă interesant de spus, a adăugat el, ”este faptul că, nu știu din ce motive, câțiva reprezentanți importanți ai Partidului Național Liberal din România vor să prezinte acest Congres ca fiind cea mai importantă etapă pentru găsirea unui job la Bruxelles pentru domnul președinte Iohannis. Lucrul acesta a început să fie un fel de clasic, pentru că de un an de zile discutăm despre nominalizarea domnului președinte în alte funcții, am vorbit de NATO, acum vorbim de Uniunea Europeană. Nu cred că lucrurile se rezolvă dacă are loc o discuție la București. Se putea discuta oriunde și oricând”, a insistat Mircea Coșea.
Cea mai importantă problemă a României
În opinia sa, ”ceea ce ar trebui însă scos în evidență este un lucru cât se poate de clar. Și anume că atunci când un Congres sau o reuniune internațională are loc într-o locație, în cazul de față în București, organizatorii folosesc, de obicei, această oportunitate, pentru a introduce câteva elemente care interesează statul român sau oricare altul în acel moment. Noi am introdus Schengen-ul, se pare că am introdus și găsirea unui job pentru domnul președinte, dar în pofida faptului că au avut loc manifestări în fața locației, nu s-a discutat nimic despre cea mai importantă problemă a Europei, în momentul de față, și anume politica agrară.
Trebuia venit cu niște propuneri
România trebuia să vină, în acest moment, cu niște propuneri, cu niște niște influențări pentru a reglementa anumite situații care țin de agricultura românească în condițiile Green Deal. Și care este problema importantă a României care a reieșit din manifestații, care a reieșit din documentele pe care alții le-au făcut în Europa. Și anume, în primul rând concurența neloială a producției agricole ucrainene pe piața românească. Și acum descoperim că nu este doar problema grâului, este și problema mierei, al alcoolului pur, este și problema zahărului. Aici România ar fi trebuit să aibă un punct de vedere mai actual. Din câte am văzut din presă, nu s-a discutat acest lucru.
Concluzie
Deci oportunitatea de a fi organizator se reflectă, în ultimă instanță, în două elemente care ne pot bucura. Ca națiune ne bucură faptul că, se pare, că se merge cu un pas înainte spre Schengen, iar în al doilea rând că, probabil, vom găsi un loc unde domnul președinte Iohannis să se simtă bine după ce pleacă din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...