Ce au inventat japonezii pentru a scăpa de caniculă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Așa nu se mai poate
Așa nu se mai poate
Inventivitatea japonezilor și-a spus, din nou, cuvântul. Cum scapă locuitorii Țării Soarelui Răsare de temperaturile caniculare.

Jachetă cu ventilator la purtător, tricou din țesătură răcoritoare sau tub rece ca gheața de pus în jurul gâtului: piața de îmbrăcăminte și accesorii frigorifice este în plină expansiune în Japonia, unde verile sunt tot mai calde. La fel ca restul lumii, Japonia a avut, la rândul ei, cea mai fierbinte lună iulie din istorie. În multe locuri, temperatura a urcat, în unele zile, chiar și la 40°C, o căldură înăbușitoare accentuată și de umiditatea ridicată. Consecințe: peste 35.700 de persoane au fost spitalizate și 39 au murit din cauza insolației, potrivit datelor oficiale.

Destinată, inițial, muncitorilor de pe șantierele de construcții, jacheta ventilată, echipată cu două mini-ventilatoare amplasate în partea de jos a spatelui, este unul dintre obiectele portabile care i-a cucerit pe japonezi. „Când verile devin tot mai lungi și mai călduroase, lumea va trebui să renunțe la trucurile tradiționale și să îmbrace o astfel de vestă, care chiar oferă răcoare și confort”, a comentt Yuya Suzuki, ofițer de relații publice la Workman, o marcă japoneză de îmbrăcăminte de lucru.

În urmă cu doi ani, compania a lasat o versiune de consum a jachetei sale ventilate, al cărei preț variază de la 12.000 la 24.000 de yeni (75 până la 150 de euro), în funcție de modelul baterilor reîncărcabile. O altă companie japoneză, Chikuma, a mers mai departe, integrând mini-ventilatoare în costumele office, obligatorii acolo unde îmbrăcămintea casual nu este permisă”, spune Yosuke Yamanaka, reprezentant al companiei.

De pus în jurul gâtului

Firma MI Creations mizează, în schimb, pe tuburile sale înghețate și colorate ce pot fi plasate în jurul gâtului. ”Greu de crezut la prima vedere, dar accesoriile noastre chiar au puterea de a scădea temperatura corpului”, se laudă Nozomi Takai, un responsabil al respectivei întreprinderi. Potrivit precizărilor sale, tubul, extrem de flexibil, se poate plia pe toate mărimile gulerului. Conținutul lui, un lichid care se solidifică la 18 grade, „poate păstra o temperatură constantă, nici călduță, nici prea rece”.

În ceea ce privește firma Liberta, aceasta oferă îmbrăcăminte cu efecte răcoritoare, precum tricouri sau huse pentru brațe din material textil. Compușii organici sunt încorporați, provocând o senzație de frig când intră în contact cu apa sau transpirația. ”Simți răcoare atâta timp cât materialul rămâne umed”, spune Momo Shirota, purtătorul de cuvânt al Libertei. "Cald este și acasă, așa că am pus în vânzare pijamale și jinbei" (o ținută tradițională de vară, n.r), a adăugat Shirota.

Umbrele special pentru bărbați 

În timp ce unii consumatori japonezi optează pentru obiecte inovatoare, alții apelează la metode mai tradiționale precum folosirea umbrelelor de soare, care devin un accesoriu popular și în rândul bărbaților.Această tendință se datorează parțial unei recomandări a Ministerului japonez al Mediului, lansată în 2019, care încurajează oamenii să le folosească pentru a evita insolația.

Până acum, bărbații au evitat umbrele, dintr-un soi de stânjeneală. Acum însă, acest sentiment a dipărut, a declarat Hiroyuki Komiya, managerul Komiya Shoten, producător de umbrele de lux din Tokyo, care fabrică inclusiv umbrele de soare mici special pentru bărbați. Alții recurg la ventilatoare portabile, extrem de răspândite în Japonia, dar aproape ineficiente când căldura te învăluie din toate părțile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel