Ce-i așteaptă pe români în 2023? Adrian Negrescu: ”Regula de bază va fi scapă cine poate!”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Analistul Adrian Negrescu
Analistul Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate DCBusiness, despre cum va fi anul 2023, la ce trebuie să se aștepte românii și ce se va întâmpla pe piața imobiliară. 

”Domnul ministru Adrian Câciu joacă rolul optimistului de serviciu într-o situație care numai optimism nu inspiră. Economia, din păcate, a aterizat puternic – suntem deja într-o zonă asociată stagflației, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, așa cum sugerează și Banca Națională a României”, consideră Adrian Negrescu. 

1. La ce trebuie să ne așteptăm în 2023?

Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și accentuarea fenomenului de neîncredere în economie, dovadă apetitul tot mai scăzut pentru investiții, alături de scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiune. 

”Afară e vopsit gardul, ...”

Știți expresia ,, afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul’’. Cam așa o să arate economia. În statistici poate că vom evita recesiunea, urmare a efectelor inflației (PIB-ul se va umfla în continuare din creșterile de prețuri), însă în realitatea economică, situația va fi din ce în ce mai proastă. Dezintermedierea a devenit cuvântul de ordine, iar scăderea apetitului pentru investiții va crea ample probleme în lanțurile economice și așa afectate semnificativ de scăderea puterii de cumpărare.

Pe cont propriu

2023 va fi, fără îndoială, un an al supraviețuirii atât pentru populație cât și pentru mediul de afaceri în care regula de bază va fi – fiecare scapă cum poate, pe cont propriu, din constrângerile generate de inflație, de înghețarea business-urilor și din efectele creșterii taxelor.

2. Va avea Guvernul bani pentru a acoperi toate majorăriler de pensii și salarii, toate ajutoarele?

În 2023, Guvernul va reuși să își achite toate obligațiile în privința salariilor și pensiilor doar dacă va reuși să colecteze mai mult. Îmi este teamă că, în loc să facă reforme, să își prioritizeze cheltuielile, va alege din nou calea inflației pentru a crește încasările bugetare. Nu este exclus ca, de la mijlocul anului, să asistăm și la noi creșteri de taxe. Reforme, absorbția banilor europeni, o colectare mai bună – acestea ar fi soluțiile pe care Guvernul ar trebui să le pună în practică și să vedem dacă va face acest lucru.

3. Ce se va întâmpla cu piața imobiliară?

Pentru piața imobiliară urmează vremuri tulburi. Înăsprirea creditării, creșterea TVA la locuințele noi de la 1 ianuarie, creșterea costurilor cu materialele de construcții vor pune presiune pe o piață și așa vulnerabilă în care peste 70% dintre cei aprox. 7000 de dezvoltatori imobiliari se aflau, în 2022, într-o situație de risc. Mă aștept ca, în 2023, multe șantiere să fie înghețate, iar vânzările să scadă vertiginos pe măsura reducerii puterii de cumpărare și a restricționării accesului la creditare. În 2023 va deveni o misiune aproape imposibilă pentru mulți români să își cumpere un apartament de 3-4 camere, având în vedere creșterea prețurilor și a TVA-ului.

Citește și Cel mai eficient credit pe timp de criză. Adrian Negrescu: ”Atenție însă la condițiile de creditare”

În actualele condiții, cel mai eficient pare creditul în euro. Dobânda este semnificativ mai mică decât la creditul în lei și, dacă ne uităm în urmă, putem observa cum, chiar și în condiții de inflație, criză și alte turbulențe, finanțarea în euro nu a suferit șocuri precum cea în franci elvețieni sau lei.

Atenție însă la condițiile de creditare în euro. Dincolo de clauza de venituri, este absolut necesar să citiți cu atenție contractele, să vedeți ce costuri suplimentare, dincolo de dobândă, practică băncile.

Pe termen lung, creditul în euro pare o soluție optimă mai ales că, până la urmă, vom adopta și noi moneda europeană. Că vor fi 10 ani, poate 15, cert este că, atunci când îți iei un credit pe 25-30 de ani, trebuie să iei în calcul și acest aspect.

Cum îi ajută refinanțarea pe românii cu credite?

Refinanțarea este una dintre puținele opțiuni pe care clienții le mai au în prezent, în condițiile în care trendul creșterii dobânzilor nu se va domoli prea curând. Înainte de a cere o refinanțare la bancă, este esențial să consultați și ofertele altor bănci, în căutarea unor conditii mai bune. 

O rată fixă, cu o dobândă fixă, pentru următorii 5 ani,  poate fi o soluție pentru a trece peste această perioadă. Atenție însă la valoarea dobânzii fixe și la ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel