Ce-i așteaptă pe români. Mircea Coșea: Schimbări în bugetul familiei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De fapt, nu facem decât să alegem răul cel mai mic
De fapt, nu facem decât să alegem răul cel mai mic
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre situația financiară a românilor în următoarele luni. 

Este de așteptat ca indicele bancar IRCC să crească până la 6%, după toate probabilitățile. Ce se va întâmpla cu bugetele românilor. 

Înainte de toate vor crește ratele, a răspuns profesorul de economie Mircea Coșea într-o intervenție telefonică la postul de televiziune B1TV. ”Cu siguranță va exista o creștere, pentru că IRCC-ul nu este un element total diferite de ROBOR. A avut doar o întârziere de creștere și, prin urmare, ceea ce s-a preconizat se adeverește: va crește. Din punctul de vedere al greutăților pe care le întâmpină cei care au credite, lucrurile stau foarte prost. Pentru că 6 și ceva la sută, chiar 7%, care mi se pare totuși prea mult, este oricum mult, pentru simplul motiv că suntem într-o situație în care veniturile populației, inclusiv ale celor cu credit, nu au crescut în această perioadă până la nivelul inflației. Dimpotrivă, inflația le-a depășit, iar la alimentele de bază, care reprezintă, în ultimă instanță, consumul de zi cu zi și care nu pot fi eliminate din coșul de produse, este chiar mai mare. Inflația la aceste produse ajunge chiar la 28-30%, unii zic chiar 40%”, a explicat analistul. 

Două sau trei variante

Oricum, a subliniat profesorul de economie, ”este mult mare decât inflația oficială. În condițiile acestea asistăm la o scădere bruscă a condițiilor de viață, a puterii de cumpărare, a ceea ce înseamnă, până la urmă, viața a celor care au credite, pentru că, la un nivel constant, creșterea ratelor presupune o schimbare foarte importantă în bugetul familiilor. Oamenii vor trebui să aibă în vedere două sau trei posibilități. Una ar fi să renunțe: să renunțe la credite. Se duc la bancă și renunță cu toate consecințele de rigoare. Și toate visurile lor de a avea locuința visată, de a trăi mai bine, se năruiesc. 

A doua posibilitatea are în vedere o negociere cu banca. Aici, lucrurile pot fi și mai bune, și mai rele sau pot să nu fie deloc, în contextul greutăților cu care și banca le întâmpină, pentru că banca nu are nici un interes să deține credite neperformante. Deci ar putea obține condiții mai bune, dar nu pe termen lung și cu costuri mai mari. Sau s-ar putea să aibă ceea ce se preconizează acum, și anume o amânare a ratelor. Este o chestiune care trebuie gândită cu foarte mare atenție, pentru că în momentul în care ratele vor trebui plătite, individul trebuie să fie sigur că va putea plăti, că va avea loc de muncă, venituri sigure, deoarece va plăti dobândă la dobândă mai mare ca înainte. Deci, situația nu este bună deloc, dar nici nu putem să dăm vina pe Banca Națională, pe măsurile monetare pe care le-a luat. Pentru că inflația în România nu este doar de natură monetară. Ea este și de natură structurală: noi importăm foarte mult, nu avem produse de consum de producție națională”, a explicat Mircea Coșea. 

Alegem răul cel mai mic 

Potrivit aprecierilor sale, ”ar fi de râs dacă nu ar fi de plăns, dar s-a ajuns acolo încât un kilogram de ceapă costă mai mult decât un kilogram de portocale, în jur de 10 lei, ceea ce este ceva de neconceput în România. Ceapa, mămăliga și brânza au fost mâncarea săracului din România dintotdeauna. Situația indică un lucru foarte clar: și anume că vom trăi din ce în ce mai greu, mai cumpătat, ca să zi c așa. Iar cei care vor avea credite vor trebui să gândească foarte bine ce fac. 

Dacă IRCC ar urma să scadă începând cu lunile iunie-iulie? ”Da, eu cred că da”, a răspuns profesorul Coșea. Și a explicat: ”Poate va fi o plafonare sau o mică scădere. Dar nu reprezintă mare lucru. Indicele oricum a ajuns prea mare. Vedeți, noi acum alegem cel mai mic rău din răul cel mai mare. Dar ratele pe care românii le plătesc sunt prea mari. Dacă vor scădea cu un procent, cu o jumătate de procent, nu înseamnă mare lucru. Aici trebuie să ne gândim la o regândire, reconstituire a cheltuielilor pe care fac românii, să evite, pe cât posibil, investiții de amploare, pentru că trăim vremuri impredictibile, nu se știe ce se va întâmpla. Nu spun că este o criză, dar este ceva ce dă de gândit ceea ce se întâmplă pe piața internațională în sectorul bancar. Deci, foarte, foarte mare atenție”, a îndemnat profesorul Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com

pixel