CE: România riscă neîndeplinirea obiectivelor fiscale recomandate în 2023 și 2024
Autor: DCBusiness Team | 25 mai 2023, 18:03
Analiza Comisiei Europene arată cât de prost stă economia
Analiza Comisiei Europene arată cât de prost stă economia
Comisia Europeană arată, într-un raport publicat recent, că România stă foarte prost în ceea ce privește respectarea unor agnajamente.

Deficitul global preconizat pentru 2024 în previziunile Comisiei din primăvara anului 2023 este cu 1,5 puncte procentuale din PIB peste obiectivul de deficit global recomandat de Consiliu, în timp ce ajustarea soldului structural se estimează a fi de numai 0,3 puncte procentuale din PIB în 2024, față de 1,5 puncte procentuale din PIB recomandate. 

Acest lucru necesită o analiză atentă bazată pe criteriul de referință al cheltuielilor. În 2024, creșterea netă a cheltuielilor primare (ajustată în funcție de măsurile punctuale și de măsurile de politică fiscală pe partea de venituri) este estimată la 9,5 % în previziunile de primăvară ale Comisiei pentru 2023, peste nivelul recomandat de 0,0 %. 

Astfel, toți cei trei indicatori indică un risc de abatere de la ajustarea recomandată. Absența unui efort bugetar semnificativ proiectat pentru 2024 reflectă parțial impactul normelor de indexare din România (runda de indexare din 2024 pentru pensii și salariul minim va reflecta ratele ridicate ale inflației înregistrate în 2022). 

Există și o rază de speranță

Raportul spune că totuși, trebuie remarcat faptul că PNRR include mai multe măsuri și reforme care, dacă sunt adoptate și puse în aplicare la timp, ar putea genera o creștere semnificativă a veniturilor publice încă din 2024 și ar putea contribui la atingerea obiectivului de deficit. 

În general, pe baza unei analize atente, România riscă să nu respecte obiectivele fiscale pentru 2024 stabilite în Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021. 

Având în vedere riscurile de neîndeplinire a obiectivelor fiscale recomandate în 2023 și 2024, se pare că sunt necesare măsuri bugetare suplimentare pentru a respecta traiectoria de ajustare și a realiza corectarea deficitului excesiv până în 2024, precum și pentru a consolida poziția externă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe