CE: România riscă neîndeplinirea obiectivelor fiscale recomandate în 2023 și 2024
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analiza Comisiei Europene arată cât de prost stă economia
Analiza Comisiei Europene arată cât de prost stă economia
Comisia Europeană arată, într-un raport publicat recent, că România stă foarte prost în ceea ce privește respectarea unor agnajamente.

Deficitul global preconizat pentru 2024 în previziunile Comisiei din primăvara anului 2023 este cu 1,5 puncte procentuale din PIB peste obiectivul de deficit global recomandat de Consiliu, în timp ce ajustarea soldului structural se estimează a fi de numai 0,3 puncte procentuale din PIB în 2024, față de 1,5 puncte procentuale din PIB recomandate. 

Acest lucru necesită o analiză atentă bazată pe criteriul de referință al cheltuielilor. În 2024, creșterea netă a cheltuielilor primare (ajustată în funcție de măsurile punctuale și de măsurile de politică fiscală pe partea de venituri) este estimată la 9,5 % în previziunile de primăvară ale Comisiei pentru 2023, peste nivelul recomandat de 0,0 %. 

Astfel, toți cei trei indicatori indică un risc de abatere de la ajustarea recomandată. Absența unui efort bugetar semnificativ proiectat pentru 2024 reflectă parțial impactul normelor de indexare din România (runda de indexare din 2024 pentru pensii și salariul minim va reflecta ratele ridicate ale inflației înregistrate în 2022). 

Există și o rază de speranță

Raportul spune că totuși, trebuie remarcat faptul că PNRR include mai multe măsuri și reforme care, dacă sunt adoptate și puse în aplicare la timp, ar putea genera o creștere semnificativă a veniturilor publice încă din 2024 și ar putea contribui la atingerea obiectivului de deficit. 

În general, pe baza unei analize atente, România riscă să nu respecte obiectivele fiscale pentru 2024 stabilite în Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021. 

Având în vedere riscurile de neîndeplinire a obiectivelor fiscale recomandate în 2023 și 2024, se pare că sunt necesare măsuri bugetare suplimentare pentru a respecta traiectoria de ajustare și a realiza corectarea deficitului excesiv până în 2024, precum și pentru a consolida poziția externă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel