Avertisment CFA România: Consumul scade, economia poate intra în recesiune tehnică
Reducerea consumului în luna...
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.
Energie electrică. În România este mai scumpă decât la alții
Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna martie a fost un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2%, afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf.
Preţul cărnii a scăzut cu 2,7%, revenirea parţială a cererii de import venită din China reuşind să echilibreze o diminuare a importurilor din alte părţi. FAO a subliniat că o serie de mari ţări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.
"Pandemia afectează atât partea de cerere cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie", susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.
În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc, ca urmare a reducerii cererii pentru nutreţuri şi producţia de biocombustibili.
În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021.
FAO estimează că producţia mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019. Organizaţia se aşteaptă ca producţiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina şi SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia şi India.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Reducerea consumului în luna...
Salariul minim va crește de la 1 iulie 2026. Coaliția...
Coaliția de guvernare s-a...
Piața globală a cuprului se îndreaptă spre un deficit...
SUA pregătesc noi sancțiuni...
Guvernul urmează să adopte azi,...
Uniunea Europeană nu a emis și...
România a fost şi în luna noiembrie ţara UE cu cea mai...
Aurul se scumpește din nou,...
Întrevedere a premierului Ilie...
Peste 400 de șomeri au urmat...
Facturi mai mari la energie...
INS a publicat datele privind...
Liderii coaliţiei de guvernare...
Piața muncii din România intră...
Casa de modă Gucci revine...
Veşti bune pentru şoferi.
Controale mai dure, camere...
În perioada 18–20 decembrie,...
Prețurile petrolului au scăzut...