Proiectul Bumbeşti-Livezeni va acoperi necesarul de electricitate a peste 85.000 gospodării
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.
Energie electrică. În România este mai scumpă decât la alții
Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna martie a fost un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2%, afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf.
Preţul cărnii a scăzut cu 2,7%, revenirea parţială a cererii de import venită din China reuşind să echilibreze o diminuare a importurilor din alte părţi. FAO a subliniat că o serie de mari ţări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.
"Pandemia afectează atât partea de cerere cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie", susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.
În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc, ca urmare a reducerii cererii pentru nutreţuri şi producţia de biocombustibili.
În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021.
FAO estimează că producţia mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019. Organizaţia se aşteaptă ca producţiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina şi SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia şi India.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Elon Musk a închis divizia care...
În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...
Vitezele 6G au atins 100 Gbps...
Din motive politice sau...
Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...
Principalii giganți mondiali ai...
Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...
Opt ziare americane au depus o...
Instituțiile emitente au...
Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...
Iată că acest fenomen,...
Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...
Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...
Grupaj de ştiri.
În şedinţa de marţi, 30...
Legea cu privire la realizarea...
Bursa de Valori București a...
Guvernul a adoptat, marţi, un...
Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...
Fostul director executiv al...
Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...
Economia zonei euro și-a...